Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 28 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo ga je het beste om met overprikkeling bij je kind

Kinderen zijn erg gevoelige wezentjes, die door alles wat er om hen heen gebeurt makkelijk overprikkeld raken. Daarom bieden wij je vijf tips om om te gaan met overprikkeling bij je kind.

Kinderen doen en moeten veel op een dag en ze zijn ook nog eens volop in ontwikkeling, ook in die kleine hoofdjes van ze. Op een dag kan dan net iets te veel moeten of gebeuren en dat kan zorgen voor overprikkeling bij je mini.

Overprikkeling bij je kind

Dit uit zich vaak in frustratie, boosheid, huilen en soms een driftbui en daar kan je kindje niets aan doen, maar jij ook niet. Die emoties moeten er op dat moment even uit en jij bent zijn veilige haven waar dat gewoon kan. Helemaal nu jullie 24/7 op elkaars lip zitten… Daarom deze vijf tips voor omgaan met overprikkeling bij je kids.

1. Laat je kind even uitrazen

Die emoties, die horen er nu eenmaal bij. Een verkeerde vraag of opmerking, geen appels in huis hebben of de wind die te hard waait: alles kan een aanleiding zijn voor een gefrustreerde huilbui als je kindje te veel prikkels heeft gehad. Het enige wat je op zo’n moment kan doen, is je kind even laten huilen of uitrazen.

Laat hem die emoties maar uiten, als het maar op een veilige manier is die binnen jullie grenzen valt. Slaan of schelden hoort daar bijvoorbeeld niet bij. Gebeurt dit wel? Praat hier dan op een ander, rustig moment over met je kind en wees duidelijk dat die dingen niet getolereerd worden.

Lees ook: Dingen die je tegen je kindje kan zeggen als hij verdriet heeft (en niet: stop maar met huilen)

2. Er zijn is al genoeg

Dat je er bent voor je kindje, is al genoeg voor hem. Nadat dat boze bui over is, kan je hem knuffelen en vertellen dat je er voor hem bent. Voel je een bui aankomen? Probeer dan een moment samen te pakken, zonder afleiding van anderen, en doe wat leuks samen wat niet te veel prikkels geeft. Kleien, met kinetisch zand spelen of tekenen bijvoorbeeld werkt ontspannend en maakt het hoofd van je kind leeg en rustig.

3. Houd je vragen even voor je

Na een lange dag school of thuisonderwijs wil je weten wat je kind van de lessen vond, wat hij het leukste vond en wat minder leuk. Logisch, je wilt betrokken zijn bij je mini.

Toch is het beter om even te wachten met je vragenvuur, want na een dag leren zijn kinderen vaak moe en een (verkeerde) vraag kan dan net de druppel zijn. Laat je kind even bijkomen en vraag tijdens het avondeten of voor het naar bed gaan hoe zijn dag was.

4. Een snack voor de lekkere trek

Als je mini hangry is, hongerig en chagrijnig, dan helpt maar een ding: eten! Zorg er daarom voor dat je altijd een (gezonde) snack klaar hebt staan voor hongerige kindjes. Dat maakt soms een wereld van verschil in humeur en we geven ze daarin geen ongelijk.

Lees ook: Een gezonde snack voor elke dag en de meeste ingrediënten heb je gewoon in huis

5. Een ontspannen momentje

Kijk wat je kind nodig heeft en laat hem ontspannen na een lange dag. Misschien kunnen jullie samen een boek lezen, wil hij graag een filmpje kijken of even alleen spelen op zijn kamertje. Laat dit toe, het geef je kind de ontspanning die hij nodig heeft om weer een beetje op te laden.

J/M Ouders schreef eerder ook het stuk: Mindfulness voor kinderen: 4 apps om rust te creëren in dat koppie

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme