Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 3 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

5 Tips om met je partner op een lijn te liggen met opvoeden

Als je samen de kinderen opvoedt, loop je waarschijnlijk een keer tegen elkaars opvoedmanieren aan. Je had misschien verwacht dat jullie op een lijn lagen, maar dit blijkt lang niet altijd zo te zijn.

Deze verschillen komen voornamelijk door hoe je zelf opgevoed bent. Onbewust en soms bewust neem je daar dingen van over. Of juist niet. En je partner doet dit ook en zo kan het voorkomen dat jullie lijnrecht tegenover elkaar staan tijdens sommige opvoedmomenten…

Samen opvoeden

Soms is dat helemaal niet erg, want je kinderen hebben bij de oppas, de opvang of op school ook weer andere regels waar ze zich aan moeten houden. Maar het is toch fijn om als ouders een lijn te trekken in bepaalde dingen. Met de volgende tips moet dat lukken.

1. Ga met elkaar in gesprek

Neem de tijd om in alle rust met elkaar te praten over jullie manieren van opvoeding en laat elkaar weten wat je belangrijk vindt. Praat hierbij vanuit de ik-vorm, zodat je geen verwijten heen en weer gaat gooien. Vertel ook waarom je je partner een goede ouder vindt en andersom.

2. Luister naar elkaar zonder oordeel

Luister zonder onderbrekingen naar elkaar, ook al zijn jullie het niet met elkaar eens. Doe je verhaal en laat je partner dat ook doen, vertel elkaar hoe jullie je voelen in een bepaalde situatie. Oordeel niet en ga hier ook niet tegenin, maar neem elkaars gevoelens serieus. Door echt te luisteren naar elkaars manieren van opvoeden, kunnen jullie een middenweg hierin vinden.

3. Wat vinden jullie belangrijk?

Vertel elkaar wat je belangrijk vind om je kinderen mee te geven en om ze te leren. Welke normen en waarden zijn dat? En wat vind je minder belangrijk? Zijn er grenzen en regels die je wilt voor je kids? Hoe wil je dat de kinderen jullie aanspreken en hoe doen jullie dat zelf? Schrijf ze individueel op een stuk papier en kijk wat overeenkomt. Vast meer dan jullie denken! Bedenk daarna manieren om dit toe te passen.

4. Denk even terug aan jullie reactie tijdens bepaalde situaties

Welke situaties met de kinderen leveren jullie stress en soms ruzie op? De school-run? De avonden, als de kinderen naar bed moeten? Kijk wanneer het mis gaat en bedenk samen waarom het toen misging en wat jullie een volgende keer anders kunnen doen of hoe jullie elkaar kunnen helpen.

5. Jullie zijn niet hetzelfde

Je hoeft niet altijd op een lijn te liggen: vaak is er geen goed of fout. Onthoud dat jullie beide het beste willen voor je kind en daar ook naar handelen. Als je ergens echt niet achter staat, kan je dit op een rustig moment met je partner bespreken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 Tips om met je partner op een lijn te liggen met opvoeden
Sluiten