Redactie
Redactie Kids 13 sep 2015

Tips voor de tandenfee alias de geboorte van een melkgebit

Omdat babytanden zelden zonder slag of stoot komen: een handig rijtje do’s & don’ts.

‘Ah, ze slaapt door? Nou, wacht maar tot de tandjes komen, dan begint het weer van voor af aan.’ Ik hoor het m’n vriendinnetje nog zeggen. En inderdaad, de tandjes van mijn dochter kwamen niet zonder slag of stoot.

Gedoe

Dat wist ik van te voren niet, dat tandjes zo’n gedoe gaven. Tuurlijk was ik blij dat m’n dochter vanaf het moment dat tand 1 zich (tergend langzaam en nogal pijnlijk) liet zien zeker wist dat ze niet de rest van haar leven louter gepureerd eten hoefde te verwerken en dat het een mijlpaal is die aangeeft dat de ontwikkeling van je kind ‘volgens schema’ verloopt, maar toch moest ik even slikken. En zij trouwens ook, want kwijlen is één van de symptomen van een baby die tandjes krijgt.

Kortom: tijd om eens wat praktische tips en weetjes over het wel en wee van de geboorte van een melkgebit op papier te zetten.

1. Wanneer krijgt een baby z’n eerste tand(en)?

Dat verschilt per baby, maar meestal ergens tussen 4 en 6 maanden. Dat hangt af van meerdere factoren, maar vooral van de familiegeschiedenis, vinden de geleerden. Met andere woorden: als mama er vroeg bij was met haar tanden, dan is de kans groot dat haar kind dat ook zal zijn.

2. Welke tanden komen het eerst tevoorschijn?

In het grootste deel van de gevallen komen de twee onderste voortanden als eerste naar ‘buiten’, gevolg door de twee voortanden aan de bovenkant.

3. Waar kan mijn baby last van krijgen tijdens het hele tandenproces?

Met de nadruk op ‘kan’, want er zijn ook van die baby’s die ‘na een onrustig nachtje lachend wakker werden met twee voortanden’. Als jouw baby (en jou als mama) dat geluk niet gegeven is, zijn dit verschijnselen waar je te maken mee kan krijgen

Symptomen in of rondom de mond:
– kwijlen;
– bijten;
– wrijven over tandvlees;
– zuigen.

Algemene symptomen:
– moeilijker slapen;
– minder zin in eten;
– wrijven aan oren;
– luieruitslag;
– uitslag op gezicht (vaak rondom de mond door het overmatig kwijlen);
– koortsig;
– diarree;
– overgeven;
– minder vrolijk, hangerig, geïrriteerd;
– ontstekingen (oor-, oog-, keelontsteking).

Nogmaals: of je baby last heeft van bovenstaande symptomen, van welke ervan precies en in welke mate, of uberhaupt ergens last van heeft, is een kwestie van afwachten.

4. Waar komt al dat kwijl vandaan?

Daarover bestaan verschillende meningen, maar het idee is dat dit veroorzaakt wordt doordat de spieren in de mond een stuk actiever zijn, en kauwen stimuleren. Dit kauwen wakkert de aanmaak van speeksel aan. Dat begint vaak al relatief lang voordat de nieuwe tand überhaupt zichtbaar is.

5. Hoe kun je de pijn verzachten?

Je baby probeert dit zelf ook te doen, onder andere door te bijten en over z’n tandvlees te wrijven. Opvallend genoeg doet het het meeste pijn de dagen vóór en nadat de tand opkomt, en het moment waarop de tand echt door het tandvlees heen ‘boort’.

Bijtringen (uit de koelkast – niet uit de vriezer!) zijn sowieso fijn. Ook kan het lekker zijn om op een reepje koude komkommer te sabbelen. Ook jouw (koude) vinger kan fijn zijn om op te sabbelen, of als je daarmee over het tandvlees wrijft. Dentinox-druppels bieden ook verzachting van de pijn, evenals de druppels van Chamodent (homeopatisch).

6. Hoe lang duurt het voordat het hele melkgebit in place is?

Tja, wanneer wordt Nederland wereldkampioen? Van die vragen waar niet echt een eenduidig antwoord op te formuleren is. Maar gemiddeld genomen heeft elk kind tegen de tijd dat hij drie jaar oud is wel zo’n beetje alle melktanden- en kiezen op een rijtje. Twee rijtjes met in totaal 20 tanden om precies te zijn.

7. Kiezen

Die doen vaak het meeste pijn, simpelweg doordat ze groter en dikker zijn. Je kunt de eerste kiezen gemiddeld verwachten rond baby’s eerste verjaardag. Niet schrikken als daar ook wat bloed bij komt kijken, dat gebeurt vaker en is normaal. De grote kiezen (die nog eens twee keer zo groot zijn als de eerste) komen gemiddeld door tussen het tweede en derde levensjaar. Daarmee is het melkgebit ‘af’.

8. Nog even over het poetsen

Vanaf het moment dat er tanden zijn, kun (moet) je gaan poetsen. Of je daar tandpasta (de baby- en kindervariant) bij moet gebruiken, is onderwerp van discussie. Sommige mensen zeggen dat er in kraanwater genoeg fluoride zit die nodig is voor de ontwikkeling van tanden, waardoor alleen water genoeg is. Teveel fluoride is niet goed voor tanden, dus ook als je tandpasta gebruikt: een heel klein beetje is genoeg. Zoals een vriendinnetje ooit tegen mij zei: ‘wat je denkt dat genoeg is, en daar dan een derde van’.

En… al advies van deze oude rotten in het ouderschap gehad? >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Tips voor de tandenfee alias de geboorte van een melkgebit
Sluiten