Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 11 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

9 handige tips om reizen met kinderen relaxter te maken

Hoera, zomervakantie! Al kan reizen met kinderen nog wel voor de nodige uitdagingen zorgen. Met deze handige trucjes vermijd je ‘zijn-we-er-al-bijna gejammer’ en ruzie op de achterbank.

1. Onderweg zelf kiezen

Deze is voor een lange autorit. Laat je kinderen elke tussenstop zelf iets uitkiezen. Vooral leuk in het buitenland, omdat ze daar soms lekkernijen verkopen die je in Nederland niet vindt. Past misschien niet altijd in het verantwoorde gezonde weekmenu, maar die een of twee dagen in de vakantie keuren wij goed. Wil je toch op de gezonde tour? Zoek dan een lokale groenteboer of kraampje langs de weg. Mogen ze alsnog zelf iets uitkiezen.

2. Gezamenlijk reisdagboek

Tegenwoordig zijn er speciale reisdagboekjes te koop, maar ook leuk is om een vrolijk notitieboekje aan te schaffen waar jullie allemaal iets in tekenen/schrijven/plakken/etc. Verzamel visitekaartjes, stickers, folders en mooie kindertekeningen van de omgeving. Zo wordt het een mooie vakantieherinnering van het hele gezin. Mooi tijdverdrijf voor in een restaurant zonder kidscorner bijvoorbeeld.

3. Sleutelhaken

Die zijn toch voor bergbeklimmers? Nee. Karabijnhaken/sleutelhaken zijn ook ideaal op gezinsvakantie. Zo vind je makkelijk je sleutels in je tas, kun je makkelijk iets tijdelijk ‘repareren’, babyspeelgoed vastmaken aan de stoel, een handvat om je kind de winkel- of kinderwagen vast te laten houden.

4. Hersluitbare zakjes

Thuis al een uitkomst in geval van gescheurde verpakkingen, maar op reis doen ze het ook heel goed. Sowieso voor diezelfde gescheurde zakjes en pakjes, maar ook om een hele andere – verrassende – reden: je stopt er per zakje een outfit voor je kind in, en je hebt de hele vakantie geen kledingstress ‘s ochtends. Lekker snel en opgeruimd de tent weer uit. En neem uiteraard ook wat extra’s voor ongelukjes of water- en modderfeestjes mee. Plus dat ze ook nog handig zijn om natte zwemkleding en zanderig speelgoed in mee te nemen.

LEES OOK: 15 grappige dingen die je leert van een vakantie met jonge kinderen

5. Speurtocht

Ga je met de auto op vakantie? Dan kan zo’n urenlange sightseeing rit voor je kinderen best saai zijn. Met gehang en gejengel op de achterbank als gevolg. Maak dus van tevoren een lijstje met dingen die je onderweg tegen kan komen. Een gele auto, een plaatsnaam met een G of 2 fietsen op een dak bijvoorbeeld. Wie als eerste alles vindt! 😉

6. Ballon

Een ballon opblazen kost aardig wat tijd en energie, maar weinig ruimte in je tas. Perfect om wachttijd op het vliegveld, in de auto of voor het hotel te doden. En tijdens de vakantie zelf kunnen de kids er allerlei spelletjes mee verzinnen.

7. Verrassingstas

De één is er wel fan van, de ander niet: een kleine cadeautas voor onderweg. Als je kind(eren) verveeld is/zijn, kun je een kleine verrassing geven. Een stickerboekje, vingerpoppetjes, raamstickers, etc. Vooral leuk: pak alles apart in. En niet te zuinig zijn met plakband, vooral voor de kleintjes kan het uitpakken alleen al voor leuke afleiding zorgen. Is je kind wat ouder? Dan kun je alvast iets geven, met op een label: niet openmaken voor 14:00. Het aftellen wordt dan heel spannend.

8. Kinderwagen wel of niet?

De kinderwagen mee: voor de hand liggend als je een kind tot 2 jaar hebt, maar soms een klein dilemma als je kind 3 of 4 is. In principe kan-ie dan prima zelf lopen, maar toch kan het best relaxed zijn als je ergens lang moet wachten of als je lang (en snel) moet lopen naar je bestemming. Of om een dutje te doen. Op het vliegveld bijvoorbeeld. En hij staat weer klaar als jullie uit moeten stappen.

9. Luisterboek

En dan het liefst met eigen mp3-speler of met oortjes vanaf je telefoon (in kindermodus). Hoef jij niet 14x naar hetzelfde verhaaltje te luisteren. Maar je kind vooral wel, want die is er uren zoet mee.

En geen trucje, maar een must: neem altijd genoeg drinken mee! Niks zo vervelend als ontiegelijke dorst.

Zo wordt reizen met kinderen haast een feestje. Zeker als je leest wat de voordelen van reizen met (jonge) kinderen allemaal zijn. Want er zijn er meer dan je denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 handige tips om reizen met kinderen relaxter te maken
Sluiten