Anne Broekman
Anne Broekman Eropuit 13 nov 2018

Weer een mysterie ontrafeld: dus dáárom deelde Rose de deur niet met Jack in Titanic

De film Titanic is met recht een klassieker te noemen, net als de titelsong ‘My heart will go on’ – die overigens dit jaar al 20 jaar oud is. Toch vragen wereldwijd al twintig jaar lang fans zich één ding af: waarom deelde Rose toen ze in het ijskoude water lag niet de deur waarop ze dreef met haar geliefde Jack? Op die vraag is nu eindelijk een antwoord.

Even opschuiven

Titanic kwam in 1997 uit en was meteen een dikke hit in de bioscoop. De verboden liefde tussen de rijke Rose en de charmante schoffie Jack sprak enorm tot de verbeelding. En daarom begreep niemand waarom Rose toen ze na het zinken van het schip op een deur in de oceaan dreef, niet even opschoof en ruimte maakte voor haar geliefde, die klappertandend in het ijskoude water dreef. Fans buitelden over elkaar heen om te bewijzen dat Jack het écht had kunnen overleven als Rose de deur maar had gedeeld. Zo had ze toch zijn leven kunnen redden? Regisseur en producer James Cameron geeft eindelijk antwoord op deze prangende vraag.

‘Hij moest sterven’

In een interview met Vanity Fair geeft de regisseur een verklaring voor deze keuze, en die is broodnuchter: ‘Omdat op pagina 147 van het script stond dat Jack sterft,’ aldus James Cameron. De filmmaker zegt het raar te vinden dat kijkers na 20 jaar nog met deze vraag worstelen, en verklaart zijn artistieke keuze verder: ‘Als hij was blijven leven, was het einde van de film betekenisloos geweest. De film gaat over dood en van elkaar gescheiden worden, hij moest wel sterven. Dus of het nu zo ging of dat een schoorsteen op hem viel: hij ging eraan. Dat heet kunst: dingen gebeuren om artistieke redenen, niet vanwege logica of natuurkunde.’

Deur testen

Overigens ging de regisseur niet over één nacht ijs toen hij voor dit einde koos. Hij vertelt dat hij twee dagen lang zelf in water testte hoeveel gewicht een deur kan dragen als er één persoon droog op moet blijven: ‘Zodat Rose niet doorweekt in het ijskoude water lag en zodoende de drie uur kon overleven voordat ze door een ander schip gered werd.’ James Cameron zegt wel geslaagd te zijn in z’n opzet: ‘Het is gelukt om Jack zo innemend te maken dat het publiek het erg vond om hem te zien sterven.’ Tja, zo kun je het ook zien inderdaad. Missie geslaagd!

Bron: Littlethings

Ben je fan van horrorfilms? Dit zegt het over je.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Weer een mysterie ontrafeld: dus dáárom deelde Rose de deur niet met Jack in Titanic
Sluiten