Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 30 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

10 dingen die je moet accepteren als je dochter een tomboy is

Elk kind is anders. Dus we gaan geen labels plakken. Wel zie ik dat mijn dochter iets minder meisjesachtig is dan veel meisjes om haar heen. Een tomboy zou ik haar (net) niet noemen, maar als ik het even zwart-wit bekijk en vrijelijk associeer, kan ik wel komen tot een aantal dingen die je moet accepteren als je dochter een tomboy is. En dat levert dan weer een herkenbaar lijstje op dat je, als je wilt, lekker met een korrel zout kunt lezen.

De tomboy dochter

Oké, daar gaan we: dit zijn de dingen die je moet accepteren als je dochter een tomboy is.

1. Dat mensen denken dat ze een jongen is

Oké, in dit geval doet mijn styling ook een duit in het zakje. Ik houd van stoer, dus ik mag graag sneakers, petten en sweaters voor haar kopen. Ik duw het haar niet door de strot, want het is het enige dat ze aan wil, dus dat treft. Maar zelfs al glipt er af en toe een meisjesachtige outfit tussendoor, dan verslijten mensen haar nog steeds voor een jongen. Ligt misschien ook aan het kapsel; dat is krullend en groeit niet heel rap. Wie zal het zeggen. Laatst zei een meneer: ‘Ah, deze knul gaat later vast bij Ajax spelen.’ Ja hoor, hij is gek op voetbal.

2. Dat rokjes en jurken het huis niet inkomen

Het geld dat ik heb uitgegeven aan jurkjes en rokjes, had ik beter kunnen doneren aan een goed doel. Al heel jong, ik geloof dat ze nog geen twee was, begon haar aversie ertegen. Wapperde ik met een rok, dan riep ze: ‘Ik wil geen meisje zijn!’ Dat geldt sowieso voor alles wat riekt naar ‘tuttigheid’. Lieve sandaaltjes met bandjes, rokjes, jurken, shirtjes die een beetje wijd uitlopen, bloesjes met kant: ze mot het niet. Dus moeders van tomboys, koop het gewoon niet meer, dat scheelt je bakken met weggegooid geld. En strijd.

3. Dat roze lelijk is

Het gemiddelde meisje dat neigt naar tomboy houdt niet van roze. Dus houd je vooral in als moeder, want je neigt soms toch naar items in deze kleur. De mijne haalt er in elk geval haar neus voor op. Donker roze wil nog wel eens lukken, maar ook hiervoor geldt: liever niet. Het vergt dus wat instructies bij opa’s en oma’s die dan op een verjaardag met roze Duplo of roze sloffen komen aanzetten. Foute boel.

4. Dat donkere kleuren daarentegen wel mooi zijn

‘Mama, mijn lievelingskleur is blauw. Donkerblauw.’ En kom dan ook niet aanzetten met lichtblauw, want da’s niet donkerblauw hè. Dat je het weet.

5. Dat ze overal in wil klimmen

Als je een meisje krijgt, denkt je stereotype hoofd ergens toch: die zitten lekker rustig te knutselen of Barbie’s te kammen. Nou nee. Klimmen, dat is wat ze willen. In kledingrekken, op muurtjes, standbeelden, fonteinen, ladders, alles wat hoger is dan een meter volstaat. Kortom, de wereld is een groot klimrek.

6. Dat je veel pleisters in huis moet hebben

Bij klimmen hoort: vertrouwen geven. Dus ga niet zo gespannen als een veer onderaan die hoge boom staan om te roepen dat ze voorzichtig moet doen. Nee, laat het gaan (voor zover jij dat verantwoord acht). Maar zorg wel dat je genoeg pleisters in huis hebt, want vallen hoort er bij. En veel. En dan wel pleisters van piraten, Spiderman, Star Wars en overige stoere plaksels natuurlijk.

7. Dat ze niet het meest verzorgende type is

Je hebt van die meisjes die helemaal op tilt slaan als ze een baby zien of zich kunnen verliezen in het verzorgen van poppen. Tomboys in de dop talen daar niet erg naar. Poppen zijn bij hen in slechte handen; die liggen vaak naakt ergens in een hoek te verstoffen. En levende poppen, baby’s dus, hetzelfde verhaal. Dus die Barbies van jou van vroeger kun je beter aan een buurmeisje geven.

8. Dat je NIKS mag doen met haar haren (speldjes, elastiekjes, ze mot het niet)

Als je het verkoopt als ‘piraten hebben ook vlechten of staartjes’ lukt het je misschien, maar verder kun je dat invlechten en tutten vergeten.

9. Dat Spiderman, Brandweerman Sam en piraten de shit zijn

Dat spreekt voor zich. Al wordt Elsa ook zo nu en dan getolereerd hoor.

10. Dat ze is wie ze is

Elk kind is anders en elk kind is wie het is, dus stop ze niet in een hokje. Je hebt jongens die heel erg van roze en Elsa houden, meisjes die gek zijn op treinen en alles ertussen in. Allemaal leuk en goed. En dat vergt misschien de meeste acceptatie voor de buitenwereld, en niet zozeer voor ons als moeders, toch?

Lees ook: zo zag mijn weekend met een peuter eruit in herkenbare foto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 dingen die je moet accepteren als je dochter een tomboy is
Sluiten