Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Eten 2 okt 2016

Topkoks vertellen hoe je kinderen alles kunt laten eten

De smaakpapillen van kinderen zijn anders ontwikkelt dan die van volwassenen. Bitter en zuur zijn bijvoorbeeld niet de meest makkelijke smaken voor een kind. Op Culy.nl lezen we tips van topkoks hoe je ervoor kunt zorgen dat kinderen net zo wild worden van een stronk broccoli als van een portie frietjes.

1. Geef ze een leuke taak

Geef je kinderen taken die ze echt heel leuk vinden. De een loopt warm voor het kneden en mixen van deeg, de ander is dol op het plukken van kruidenblaadjes, zoals de dochter van Einat Admony, chef van Bar Bolonat en Balaboosta. Met een eigen schort en materiaal voelen ze zich helemaal de koning te rijk. Grote kans dat ze willen proeven van datgene dat ze zelf hebben staan bereiden.

2. Ga bakken!

Anders dan koken, verloopt bakken volgens een stap-voor-stap methode. Je moet precies een hoeveelheid afmeten. Het is leuk om te zien dat kinderen volledig geconcentreerd een maatbeker staan te vullen of een lepel suiker wegen. Zo heeft Camille Becerra, chef van restaurant Navy, gemerkt dat kinderen vaak een koekjesrecept van het begin tot het eind willen volgen.
Ook kan het handig zijn om recepten die minder lang nodig hebben te maken met jongere kinderen, omdat ze hierdoor makkelijker hun concentratie behouden.

3. Gadgets en goodies

Scherpe messen en moeilijke keukenmachines hou je liever verre van ze, maar er zijn tal van geinige keukengadgets en -tools die te leuk zijn. Wat denk je van de pannenlikker? Niet alleen voor pannen, maar ook voor gulzige monden. Of de vijzel, waar je kruiden of chocola in kan fijnstampen. Camilla Becerra benadrukt dat het gebruiken van de handjes heel goed werkt. Kies bijvoorbeeld recepten waar je bepaalde vormen moet maken, zoals gnocchi, koekjes of (zoete-)aardappelpannenkoekjes.

[source id=”attachment_119134″ align=”none”][/source]

4. Mee op boodschappen tour

Koken begint bij het boodschappen doen en dus neemt Nick Anderer, chef van restaurant Marta, zijn kinderen altijd mee naar de (super)markt. Niet alleen maakt hij er een leuk uitje van, ook daagt hij ze uit om bijzondere producten uit te kiezen. Hierdoor worden ze getriggerd om mee te denken over nieuwe recepten, kookmethoden en combinaties.
Daarbij geeft Anderer als tip om je kinderen vragen te stellen aan de verkopers. Op deze manier worden kinderen nog nieuwsgieriger en zullen ze het veel sneller willen proeven.

Meer lezen over koken met kinderen? Op Culy.nl vind je talloze recepten voor het hele gezin.

Bron foto: Meisje met wortels

Culy

Reageer op artikel:
Topkoks vertellen hoe je kinderen alles kunt laten eten
Sluiten