Anne Broekman
Anne Broekman Lifestyle maart 30, 2017

Nou ja! Films die wij van onze ouders in de 80’s gewoon mochten kijken

Ik weet het nog precies. Ik kreeg een glaasje prik en een schaaltje wokkels en dan ging de tv aan. Soms was er iets leuks op tv, soms werd er een heuse video gehuurd (R.I.P., lieve Betamax-recorder). En zo heb ik in mijn kinderjaren heel wat films gezien. Maar of dat nou allemaal zulke pedagogisch verantwoorde keuzes van mijn ouders waren, dat betwijfel ik. De volgende films waren toch echt iets te eng of gewaagd voor mijn jonge oogjes.

De gulle minnaar

De precieze details heb ik uit mijn geheugen gewist, maar ik weet nog wel dat acteur Peter Faber in deze film bijzonder vaak van bil ging met meerdere horny housewives die hij op het schoolplein ontmoette. En dat ik samen met mijn buurmeisje nietsvermoedend deze film keek, tot haar moeder in shock de kamer binnenkwam en de tv abrupt uitknalde.

It

Oké, deze komt uit 1990, maar ik kan ‘m niet hierbuiten laten. Laat ik het erop houden dat ik clowns hierna nooit meer leuk, grappig of vriendelijk heb gevonden. En er een irrationele afkeer van ballonnen aan overhield. Het einde van de film vond ik dan wel weer een anti-climax: die spin was een stuk minder eng dan Pennywise zelf.

via GIPHY

The Blue Lagoon

Een totaal onschuldige film hoor, heerlijk vermaak. Gefascineerd keek ik naar de ontluikende seksualiteit van een jonge Brooke Shields. Maar wat ik als jonkie dus echt eng vond, was het lijk van de drankzuchtige kapitein Paddy op het strand. En dat er een krabbetje uit zijn mond kwam kruipen! (Ik was nogal een zeikerdje en niets gewend, geef ik toe).

LEES OOK: Jeugdsentiment: deze films van vroeger moet je een keer kijken met je kind

Schatjes!

Een paar dingen zijn me bijgebleven van deze film. Zoals dat de dochter de minnaar van haar moeder inpikte, hem verleidde onder de douche en daarbij een imposante bos okselhaar liet zien. Maar wat ik vooral heftig vond, was de liefdeloze relatie tussen de tierende ouders (Peter Faber, daar is-ie weer!) en hun humeurige kroost. Het was oorlog, daar in die mooie villa. In mijn naïeve beleving waren ouders altijd lief en zorgzaam, dus ik keek met verwondering naar het gescheld, de geweldadige acties en het einde van de film, waarbij de ouders in een gat van de weg reden en werden bedolven door beton. Geen papa en mama meer hebben, het leek mij een ramp.

Jaws

Een oudje uit 1975, maar ik keek ‘m pas in de 80’s. Hier kan ik heel kort over zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik op mijn hoede als ik in zee zwem, ga ik nooit dieper dan mijn middel en ik vertik het om ooit mijn duikbrevet te halen. Brrr.

via GIPHY

Ghostbusters

Een Famme-collega wiens naam ik niet zal noemen heeft er nog een jeugdtrauma van. Het lijkt zo onschuldig: een stelletje sukkelige universiteitsprofessors ontpopt zich tot spookjagers, met allerlei doldwaze avonturen als gevolg. Maar wat wereldwijd kinderen vervolgens angstige nachten deed beleven, was de scène waarin een vrouw (Sigourney Weaver) boven haar bed zweeft. Nondeju, we krijgen er nu nog klotsende oksels van.

The Shining

Het totaal van de buitenwereld afgesneden hotel. De enge tweeling in de gang. De zin ‘all work and no play makes Jack a dull boy‘. De maniakale lach van een doorgedraaide Jack Nicholson en het zwaaien met een hakbijl. Het is mij nog steeds een raadsel waarom uitgerekend deze film werd gehuurd tijdens een gezellig slaapfeestje in groep 8.

via GIPHY

Minoes, Soof en Sonny: 9x kindernamen die (mogelijk) zijn weggelopen uit de film

Reageer op artikel:
Nou ja! Films die wij van onze ouders in de 80’s gewoon mochten kijken
Sluiten