Melissa Eissens
Melissa Eissens Eten 5 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

10 kindertraktaties voor op school die een lust voor het oog zijn

Zelf een traktatie maken is soms wat vermoeiend. Maar dat is niet het geval met deze tien feestelijke traktaties. Gemaakt in een handomdraai en je kind steelt er ook nog eens de show mee op school.

Zelf een feestelijke traktatie maken

Of het nou op het kinderdagverblijf is, de basisschool of gewoon bij jou thuis, een originele traktatie zorgt al voor veel blije gezichtjes. Soms zien ze er wat ingewikkeld uit, maar deze traktaties bewijzen het tegendeel.

1. Spek lollies


Deze is ideaal voor de kleintjes. Rol een spekje op, duw er een prikker doorheen en klaar! Toch iets te simpel? Dan kun je altijd nog experimenteren met gesmolten chocolade en sprinkels. Deze traktatie ziet er al feestelijk uit door de mooie kleuren. Perfect voor mama’s met weinig tijd.

2. Autootjes met ontbijtkoek


Wedden dat de jongens maar al te graag helpen met deze traktatie maken. Je hebt een plak ontbijtkoek nodig die je gebruikt als basis. Knip een stuk zwart papier uit en plak die op de verpakking. Met een witte stift tegen je hier een weg op en bij de Action of Xenos haal je een pak met allemaal kleine autootjes. Al zijn ze niet blij met de ontbijtkoek dan zijn ze dat wel met de auto’s.

LEES OOK: 11 voorspelbare dingen die altijd gebeuren op een typisch Nederlandse verjaardag

3. Vishengels


Met soepstengels kun je heel veel kanten op. Zo kun je er een lekkere vishengel van maken. Je hoeft echt maar drie dingen te halen bij de supermarkt: soepstengels, dropveters en haaiensnoepjes. De soepstengel gebruik je als hengel, de drop als visdraad en de haaiensnoepjes als vangst. Zo simpel.

4. Nijntje rijstwafel


Nijntje, de favoriet van bijna iedere peuter of kleuter. Als je kind hiermee aankomt op de peuterspeelzaal, zit je gegarandeerd goed. Ook omdat deze traktatie verder gezond is. Pak de rijstwafels in met vershoudfolie, teken met een zwarte stift de ogen en de neus op het folie. Knip uit wit karton de oren en plak die tegen de achterkant. Klaar is kees!

5. Traktatie bloemetjes

Je kunt voor deze bloemetjes de handen uit de mouwen steken en zelf huisgemaakte muffins bakken, maar je kunt ze ook gewoon kant en klaar kopen. Het is dan ook niet meer nodig om een klein bloempotje te kopen want dan is de muffin al omringd door papier. Verder heb je een zak groene snoepjes nodig (bijvoorbeeld zure bommen). Knip deze in twee en druk die in de muffin. Prik een lolly tussen de twee stukjes groen, de lolly dient als bloem. Als laatste heb je kokosbrood nodig, maak hiervan bloemetje en plak deze op de lolly’s. Door de lolly’s een beetje nat te maken zal het kokosbrood goed blijven plakken. Mooi en origineel!

6. Persoonlijke sleutelhangers


Heb je wat meer tijd over? Deze traktatie maken kost iets meer tijd, maar dan heb je ook wat! Het bevat dan wel maar één snoepje, maar de kinderen houden er een vrolijke hanger met eigen naam aan over. Je kunt ze zo klein of groot maken als je zelf wilt. Ook kun je helemaal zelf kiezen wat voor kralen je wilt gebruiken. Hier zal ieder kind blij van worden.

7. Pannenkoek spiesjes met fruit


Dit is een makkelijke traktatie, maar ziet er toch erg feestelijk uit. Bak een paar pannenkoeken en laat deze goed afkoelen. Smeer ze hierna in met een topping naar keuze, bijvoorbeeld chocoladepasta, pindakaas, appelstroom of jam. Rol de pannenkoek op en snijd ze in kleine plakjes. Snijd ook het fruit in kleine partjes en rijd om en om het fruit en de rolletjes pannenkoek op de prikker. Met het fruit en de topping kun je eindeloos variëren.

LEES OOK: Kinderen die om deze tijd op school beginnen zijn volgens onderzoek veel gezonder

8. Fruit rups


Een gezonde traktatie kan natuurlijk niet ontbreken. Deze traktatie kun je dezelfde ochtend nog maken of de dag daarvoor, hij blijft dan nog goed in de koelkast. Je hebt sateprikkers, druiven, cherrytomaatjes, eetbare lijm en eetbare oogjes nodig. Rijg de druiven aan een satéprikker en houd op het einde nog 1 cm over voor de tomaatjes. Plak de oogjes op de tomaatjes en laat deze goed drogen. Prik tot slot de tomaatjes aan de prikker en klaar is je gezonde traktatie.

9. Spikkelkoekjes


Deze traktatie is een stuk minder gezond, maar het is tenslotte wel feest! De koekjes zijn van klein formaat dus de suikerbom valt mee. Het recept is vrij simpel en kost niet veel tijd, al met al ben je een kwartiertje bezig. Je hebt vier eenvoudige ingrediënten nodig: twee zakjes mini stroopwafels, twee witte chocoladerepen, spikkeltjes en sateprikkers. Laat de chocolade smelten en dompel de helft van de stroopwafel in de chocolade. Dompel het daarna direct in een bakje met de spikkeltjes. Je kun ze eerst laten drogen, of direct aan het stokje prikken. Voor deze traktatie kun je ook andere koekjes gebruiken.

10. Egeltjes van eierkoeken

traktaties maken
Te schattig om op te eten! Deze traktatie maken doe je met eierkoeken, roomboter, hagelslag en decoratiestiften voor koekjes. Snijd met een glas of mes halve manen uit de eierkoek zodat de vorm van een egeltje ontstaat. Besmeer ongeveer de helft van de eierkoek met roomboter en bestrooi deze met hagelslag. Met decoratiestiften kun je de oogjes en het neusje tekenen. Nog niet eens zo ongezond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme