Redactie
Redactie Kids 16 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Troost je: doorslapen is niet beter voor je baby

Hoogst irritant als moeder van een baby die onregelmatig slaapt: de vraag of het grut al doorslaapt. ‘Nog stééds niet?’ Nee, nog steeds niet. Maar troost je: uit een artikel van De Morgen blijkt dat niet doorslapen voordelen heeft voor je baby.

Tijd om wat te relaxen. Baby’s zijn namelijk helemaal niet gemaakt om lange perioden te slapen, stelt professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming van de Bristol University. Het idee dat baby’s de hele nacht moeten slapen hebben we écht elkaar een beetje aangepraat de afgelopen decennia.

Lees ook: Zo ziet ‘slapen als een os’ eruit >

En dat is natuurlijk niet gek. We zijn meer dan ooit bezig met slaap, het gebrek eraan of de wetenschap erachter. We zijn allemaal zó druk met werk en gezin, dat het aantal mensen met slaapproblemen en burn-outs de pan uit rijzen. Het gevolg is dat we een onrealistisch verwachtingspatroon hebben rond kinderen en slapen.

Volgens de professor evolueert onze maatschappij sneller dan de biologie. Ons slaappatroon heeft meer dan een half miljoen jaar nodig gehad om zich te ontwikkelen en nu verwachten wij dat we het naar onze hand kunnen zetten.

Een grote chaos

In de baarmoeder heeft je baby het goed, daar krijgt hij via de placenta het slaapregulerende hormoon melatonine. Eenmaal buiten de buik moet hij zijn eigen hachje redden en een slaapwaakpatroon opbouwen. En tja, dat kost nou eenmaal tijd. Je baby heeft een kortere slaapcycli dan volwassenen en het verschil tussen dag en nacht kent hij ook nog niet. Pas na ongeveer vier maanden mag je van een bioritme spreken en door meerdere onderzoekers wordt gesteld dat een kind pas écht een interne klok krijgt wanneer het naar school gaat.

Is het jou al eens opgevallen? Een kind is het liefst in de avond wakker, simpelweg omdat het dan jouw aandacht en die van je partner heeft. ‘Hartstikke normaal en zinvol, alleen past het niet bij onze 21-ste-eeuwse verwachtingen,’ zegt Fleming.

Wat zijn de voordelen van die slapeloze nachten?

– ‘s Nachts je baby voeden zorgt voor een constantere stroom voedingsstoffen naar het brein. Studies wijzen uit dat hierdoor een sterke link bestaat tussen nachtvoeding en een betere ontwikkeling.
– Ook het regelmatige korte contact met pap of mam zorgt voor meer empathie, minder kans op depressie en meer zelfregulering. Je baby onnodig lang in zijn kamertje laten huilen, zorgt voor ongezond veel stress.

Het devies

Fleming raadt aan om je kind bij je in de buurt te laten slapen. ‘De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is gewoon onzin. Ongeveer negentig procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren in feite de norm,’ zegt de professor. Wij snappen ook wel dat dat voor sommige ouders geen optie is. Wat dan wel: probeer maximaal contact te maken op de momenten dat het wél kan.

En slaapt je kind ein-de-lijk, dan doe je waarschijnlijk één van deze vijftien dingen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Troost je: doorslapen is niet beter voor je baby
Sluiten