Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 19 februari 2015

Trouwjurken vermaakt tot laatste outfit voor overleden prematuren

Meestal draag je je trouwjurk maar één keer en ligt hij daarna op zolder te verstoffen. In de Verenigde Staten kunnen vrouwen nu hun trouwjurken doneren aan een prachtig initiatief: The Angel Gown program van NICU Helping Hands. Je trouwjurk wordt dan vermaakt tot laatste outfit voor een overleden prematuurtje van de Neonatale Intensive Care Unit.

Ze zijn zo klein en teer en eigenlijk alle kleding is voor de kleintjes te groot. Je kind een mooi kledingstuk geven voordat ze begraven of gecremeerd worden is een van de weinige dingen die je kunt doen als eerbetoon. Het aankleden van het kindje is vaak de eerste stap in de rouwverwerking. Het Angel Gown Program wil ouders steunen en hun duidelijk maken dat hun kind ertoe doet, ook al heeft zij of zij maar kort geleefd.

Proces

In heel de Verenigde Staten zijn zo’n 700 vrijwillige naaisters die de bruidsjurken vermaken tot babyjurkjes. De stichting heeft strikte richtlijnen ingesteld die ervoor zorgen dat ieder kledingstuk perfect past en met zorg en respect wordt behandeld. Geen enkel jurkje wordt afgeraffeld. De jurken worden vervolgens verspreid onder ziekenhuizen die ze vervolgens aanbieden aan rouwende ouders.

Een prachtig initiatief wat nog niet in Nederland bestaat. Wel zijn er verschillende kledinglabels die zich richten op prematuren. Eerder al interviewde Famme Iris over haar persoonlijke ervaring met vroeggeboorte en haar kledinglijn voor prematuren. Lees het interview!

Reageer op artikel:
Trouwjurken vermaakt tot laatste outfit voor overleden prematuren
Sluiten