Dit trucje maakt van jou een veel betere gesprekspartner

Je ziet jezelf als een goede gesprekspartner. Je kan de zinnen van de ander afmaken en levert veel input. Dan brengen we maar meteen het slechte nieuws: dat maakt je niet per se een fijne gesprekspartner.

Trucje

Want dat enthousiaste kletsen weerhoudt je van een van de belangrijkste eigenschappen van een fijne gesprekspartner: goed luisteren. Er is echter een trucje dat je een betere luisteraar maakt. Een ook nog eens verrassend simpel trucje.

Voordat je reageert, neem je even een tel pauze. Dat is het.

Ongemakkelijk

Het hoeft geen overdreven hoorbare ademhaling te zijn. Een normale, rustige ademhaling is genoeg. Adem in, adem uit en kom dan met je respons. Dat voelt de eerste keer misschien een beetje ongemakkelijk. Zeker als je gevoelig bent voor stiltes. De techniek werkt echter goed omdat je zo voorkomt dat je iemand onderbreekt. Zo geef je je gesprekspartner de ruimte zijn verhaal rustig te vervolgen. Je gesprekspartner voelt zich daardoor minder opgejaagd z’n punt te maken en is meer bereid zijn gedachtes met je te delen.

Daarnaast geeft die adempauze je de kans je eigen gedachtes op een rijtje te krijgen. Nadenken voor je wat zegt is heel verstandig. En misschien kom je wel tot de conclusie dat je niet eens hoeft te reageren. Dat maakt je een fantastische luisteraar.

Vind je het moeilijk om een gesprek te voeren met mensen die je niet kent? Alsjeblieft: 32 gespreksonderwerpen die niét over de politiek of het weer gaan.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit trucje maakt van jou een veel betere gesprekspartner
Sluiten