Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 11 juli 2018

Trucje: zo zorg je ervoor dat kinderen klusjes doen in huis

Sommige ouders betalen kinderen om klusjes te doen in huis. Anderen peinzen er niet over omdat ze vinden dat die klusjes net zo gewoon zijn als tandenpoetsen. Wat je standpunt over meehelpen in huis ook is: we kunnen het er over eens zijn dat kinderen er niet bijster goed in zijn. Vooral niet de kleintjes.

Destructief

Peuters zijn misschien zo lief dat ze willen helpen, maar in werkelijkheid richten ze vaak meer schade aan dan ze goed doen. Ze zijn onhandig en soms ronduit destructief. Het vertraagt de boel of maakt de rommel alleen maar erger. Daarom bedanken veel ouders liever voor die helpende handjes. Terwijl je de vaatwasser inruimt of stapels was wegwerkt, parkeer je je peuter liever voor een scherm.

Dat is dus een gemiste kans. Want zelfs als je peuter wasverzachter in de vaatwasser giet, zelfs als de keuken een waterballet wordt: laat ze helpen. Zie het als een investering.

Samenwerken

Bemoedig de rommelige, incompetente kleuter die per se de tafel wil afruimen en naar verloop van tijd wordt hij de 7-jarige die nog steeds graag wil helpen. Al vroeg samenwerken in het huishouden leidt tot een ontwikkeling waarbij kinderen het de normaalste zaak van de wereld vinden om thuis bij te springen.

Zet ze voor Netflix terwijl je de glitter van de hond was en je kan er vanuitgaan dat jij de komende tien jaar nog degene bent die het huis ont-glittert. Als je een kind vaak genoeg zegt dat het niet betrokken is bij een klusje, zal het dat uiteindelijk altijd geloven. Nu je geduld bewaren betaalt zich in de toekomst uit.

Reageer op artikel:
Trucje: zo zorg je ervoor dat kinderen klusjes doen in huis
Sluiten