Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 6 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Zet je kind het op het schreeuwen in het openbaar? Deze trucs helpen je!

Schreeuwende kinderen zorgen ervoor dat jij je geduld verliest. Dat wordt net een tikkeltje erger in het openbaar, wanneer je te maken hebt met veroordelende blikken van mensen om je heen.

Toch is het beter om uit te leggen waarom je kind stil moet zijn, in plaats van je kleine alleen tot stilte te manen.

Gedragsanalist

Dr. Wendela Whitcomb Marsh, een gecertificeerd gedragsanalist, geeft tips. Waar je misschien de neiging hebt om je hand voor je kind zijn mond te houden om hem stil te maken, is het slimmer om uit te leggen waarom hij stil moet zijn. ‘Het stuurt de boodschap aan je kind dat het zelf niet in staat is om zich te kalmeren en dat volwassen moeten ingrijpen’, zegt Marsh. ‘Ook imiteren en leren kinderen van het observeren van het gedrag van hun ouders.’
Hoe je dan kan zorgen dat je kind stopt met schreeuwen? Marsh suggereert dat je de Four S methode aanneemt: Stop, Squat, Shhh en Sing.

Four S manier

De Four S manier kan overal worden toegepast, maar als je je kind uit een stressvolle situatie kan weghalen, moet je dat doen. ‘Verlaat de film of het feest en wandel rustig rond terwijl je je kind kalmeert. Als je niet kunt vertrekken, zoals wanneer je in het vliegtuig zit, beweeg je dan langzaam en rustig op een manier die troost biedt. Je kind moet zich geliefd en getroost voelen.’

– Stop
Wanneer je kind het verliest moet je stoppen waar je mee bezig bent een aandacht Daan je kind schenken. Is ie opgewonden? Verdrietig? Honger? Heeft ‘ie pijn?
– Squat
Ga op ooghoogte bij je kind zitten en kijk hem in zijn ogen aan, hij voelt zich daardoor gewaardeerd en het helpt je als ouder om toegang te krijgen.
– Shhh
Praat zachter tegen je kind, misschien zelfs wel fluisteren. Het laat niet alleen zien hoe je kind zich ook moet gedragen, maar het zorgt er ook voor dat je kleine rustiger wordt om te kunnen verstaan wat je zegt.
– Sing
Als je kleine ontroostbaar is, kun je proberen om rustig te gaan zingen. Een vertrouwd lied kalmeert je kleine op een visceraal niveau.

Als je eenmaal een manier hebt bedacht om je kind te helpen zijn gedrag te beheren, moet dit worden geoefend. Hoe meer je kleine oefent kalm te doen, hoe bekender het zal zijn wanneer dat moet gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zet je kind het op het schreeuwen in het openbaar? Deze trucs helpen je!
Sluiten