Houd je van true crime series én kookshows? Ze hebben hetzelfde effect op je brein, volgens deskundigen

Ruim 7,8 miljoen mensen keken naar de laatste aflevering van Making a Murderer binnen een maand nadat de serie op Netflix stond. Maar kookvideo’s zijn ook populair, in 2015 stonden er ongeveer 800.000 op youtube, op ongeveer 118.000 kanalen met meer dan 11,5 miljard weergaven – en dit zijn cijfers uit 2015, dus dat is alleen nog maar meer geworden.

Is deze obsessie met true crime series gecorreleerd met onze liefde voor kookshows? Volgens experts is het antwoord ja. Het draait allemaal om het stofje dopamine.

Dopamine in de hersenen

Hoewel hogere levels van dopamine vooral geassocieerd worden met pleziergerelateerde acties, zoals orgasmes en het eten van heerlijk voedsel, zie je wanneer je goed kijkt naar het dopamine niveau, dat het stofje juist stijgt net vóór hetgeen wat je goed laat voelen begint. Verwachtingen zijn de oorzaak van die piek. Wanneer iets onverwachts gebeurt, neemt die verwachting toe. Met true crime series en ook kookshows, geldt het volgt: hoe genuanceerder het onderwerp, hoe anders het is en hoe meer nieuw het is, hoe meer we verwachten en hoe beter we ons voelen. In andere woorden: zowel true crime series als kookshows geven dezelfde reactie in onze hersenen: ze maken ons allebei excited. Proberen te achterhalen of Brendan Dassey ten onrechte in de gevangenis is beland zorgt voor een stijging van onze dopaminegehalte, en datzelfde gebeurt als we een maaltijd zien bereiden op televisie.

Dol op horrorfilms? Dat zegt nogal wat over je

Het negeren van sociale normen

Er is ook een verband tussen deze genres die verder gaat dan een biologisch verhaal, dat verband heeft te maken met sociale normen – in het bijzonder het negeren ervan. Sublimatie is een term uit de psychologie, wat stelt dat we een oerdriften omzetten in sociaal of maatschappelijk geaccepteerde vormen. We kanaliseren een onaanvaardbare drang in iets dat sociaal acceptabeler is: oftewel, we worden aangetrokken tot shows die omgevingen, gedragingen en levensstijlen beschrijven die we ‘eigen’ willen maken. De wens om een carrière te beginnen in de criminologie of journalistiek, kan dus een obsessie met Making a Murderer in gang zetten. Ook kan het feit dat je van kookshows en true crime series houdt, juist fungeren als een interesse in iets dat misschien niet snel voorkomt in je eigen leven.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Houd je van true crime series én kookshows? Ze hebben hetzelfde effect op je brein, volgens deskundigen
Sluiten