Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind een tutteldoekje? Dit is wat het betekent

Knuffel- of tutteldoekjes kunnen niet gemist worden. Je kleine zal huilen als ‘ie hem niet heeft en wordt niet eerder kalm dan wanneer de tutteldoek zijn tranen opvangt.

Is jouw kleine ook obsessed met zijn doekje? Misschien dacht je dat het gewoon een lief onderdeel was van het klein zijn, maar eigenlijk speelt het een hele belangrijke rol in de ontwikkeling en toekomstig leven van je kleine.

Een tutteldoekje biedt meer dan alleen comfort

Elke ouder van een kleintje die regelmatig huilt om zijn tutteldoekje als hij van streek is, of er absoluut niet van gescheiden wil worden, zal de geruststelling kennen die een knuffeldoekje biedt. Volgens een kinderpsycholoog, Dr. D.W. Winnicott, biedt een tutteldoekje de kleintjes de hulp om een onafhankelijk persoon te worden. De baby weet dat de doek geen moeder is, maar krijgt wel een zekere voldoening ervan.

Een knuffeldoekje helpt je kind vertrouwen op te bouwen

Is je kleine verlegen? Waarschijnlijk grijpt ie dan graag naar zijn doekje om hem gerust te stellen bij mensen en zich gemakkelijk te voelen in verschillende omgevingen. De tutteldoek zorgt dan voor zelfvertrouwen. In een onderzoek uit 2011 bleek dat kinderen met een tutteldoekje minder verlegen en meer gericht waren dan kids zonder een doekje.

Positieve toekomstige relaties

De band van je kleine met zijn tutteldoekje is een goede indicator hoe hij zal omgaan met toekomstige vriendschappen. In een artikel voor Psychology Today schrijft psycholoog Colleen Goddard: ‘Menselijke ontwikkeling is niet mogelijk zonder zelfreferentiële contexten en betekenissen. Betekenissen zijn gebaseerd op het onderscheid dat elk persoon maakt van de stimuli waarmee hij zich bezighoudt – voornamelijk het object of de objecten die ze kiezen of ontdekken.’

Houd het tutteldoekje

Soms kan het verleidelijk zijn om de oude tutteldoekje niet mee te nemen naar het restaurant, maar Goddard adviseert ouders om hem niet in de auto achter te laten. ‘Als het tuttendoekje wordt weggelegd, bekritiseerd of ontkend, kunnen er op latere leeftijd problemen problemen ontstaan wat betreft hechting. Het tutteldoekje nodigt uit om emotioneel te zijn, zonder het doekje worden ware gevoelens misschien wel verborgen, onderdrukt of afgedaan’.

Ofwel: het doekje troost je kleine nu én helpt hem om een goed functionerende volwassene te worden. Dat willen we toch allemaal voor onze kids?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme