Redactie
Redactie Erop uit 1 februari 2016

‘Twee uitgestelde koffies graag’

Terwijl ik dit tik staat er een cappuccino voor me. Elke ochtend haal ik die bij mijn vaste tentje. Als ik aankom weten de barista’s precies wat (cappuccino), hoe (één zoetje) en wat nog meer (meenemen, graag). Na een best drukke ochtend (wakker worden, vriend wakker porren, kind aankleden, gezamenlijk ontbijten, kind naar opvang brengen en dan snel naar kantoor) is die koffie voor mij één van de meest ultieme momenten van de dag.

Ook al bestaat het concept al langer – het concept werd in maart 2013 geïntroduceerd – ik zag het pas vorige week ineens meerdere keren voorbij komen op tijdlijnen en muren. En ik was meteen verkocht. Ik neem even de vrijheid om de tekst linea recta van de website uitgesteldekoffie.nl te kopiëren.

Bron: Instagram

In het café…

‘In een klein café komen een paar mensen binnen die vijf koffie bestellen; twee voor henzelf en drie uitgesteld. Ze betalen en lopen naar hun tafel en ik vraag mijn vriend: “Wat betekent dat:’uitgestelde koffie?’ Het antwoord: “Wacht maar, dat merk je zodadelijk wel.” Na dat antwoord van mijn vriend kijken we nog wat langer naar wie er binnenkomen en hoe ze bestellen.

En zo komen er nog wat meer mensen binnen. Twee meisjes bestellen ieder een koffie, betalen en gaan weer weg. De volgende order wordt gedaan door drie advocaten. Zij bestellen zeven koffie, drie voor hen en vier uitgesteld. Ik ben nog steeds niet veel wijzer en vraag mij nog steeds af wat die uitgestelde koffies te betekenen hebben. Ondertussen geniet ik van de zon en het prachtige uitzicht op het plein voor het café.

Plotseling stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de bar en vraagt vriendelijk: ‘Is er nog een uitgestelde koffie?’

Het is een systeem, heel eenvoudig, waarbij iemand vantevoren een kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. Het hoeft niet perse een koffie te zijn, het mag natuurlijk ook een andere (warme) drank zijn of een boterham of in sommige gevallen zelfs een complete maaltijd. Deze traditie is begonnen in Napels (Italië), maar begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden.’

Een olievlek in wording?

‘Zou het niet mooi zijn als er overal in iedere dorp of stad cafés en/of winkels waren waar men uitgestelde producten kan kopen voor onze minder gefortuneerde medemens? Het zou een prachtig signaal zijn dat mensen ondanks alle ellende die ze misschien zelf meemaken, toch ook nog geven om anderen.

Misschien is het een idee om dit ook te doen voor mensen die dit lezen en zelf een café of een winkel hebben? Ongetwijfeld zullen de klanten het leuk vinden als er een optie is om een kleinigheid te doen voor een ander mens.

En… vele kleine dingen maken één grote.’

De initiatioren – Niburu.co – roepen bedrijven op zich te melden als ze mee willen doen met het uitgestelde koffie-principe. De lijst met deelnemende cafés is te vinden op de website uitgesteldekoffie.nl. Om eerlijk te zijn vind ik het aantal niet bovengemiddeld indrukwekkend – minder dan tachtig cafés in heel het land!

Laten we massaal de cafés in onze buurt vragen zich aan te melden via [email protected]!

PS. Bij deze beloof ik twee keer per week een koffie voor een willekeurige voorbijganger hier in Kaapstad te kopen. En ga ik serieus overwegen of we dit concept niet met een paar vrijwilligers ook naar deze stad moeten halen. To be continued!

Vind jij ‘de uitgestelde koffie’ ook zo’n goed idee? Laat het ons weten via Facebook!

Vrees jij dat je eigenlijk een beetje te vaak in koffietenten komt? Test hier of jij koffieverslaafd bent!

Reageer op artikel:
‘Twee uitgestelde koffies graag’
Sluiten