Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 25 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Heb je een broertje of zusje? Het tweede kind heeft een grotere kans om crimineel te worden!

Heb je een broertje of zusje? Tijd om die eens lekker te plagen! Recent onderzoek wijst uit dat het tweede kind een grotere kans heeft om crimineel te worden – groter dan kinderen die als eerste geboren zijn. Of dat dan gaat om problemen met het schoolhoofd of echt met de wet, het lijkt erop dat het tweede kind vaker in de problemen komt.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Florida, MIT en Northwestern University. Zij deden een onderzoek waarbij duizenden broers en zussen werden onderzocht en geobserveerd. De gezinsleden waren afkomstig uit zowel de staat Florida als Denemarken, the landen met verschillende culturen en tóch soortgelijke bevindingen.

Het tweede kind

Alleen kinderen uit gezinnen met minstens twee kinderen én gezinnen waarbij het eerste en tweede kind dezelfde oude hadden, werden meegenomen in het onderzoek. Er werd gekeken of als tweede geboren jongens op hun 16e en 21e gemiddeld vaker in aanraking waren gekomen met justitie. Deze kinderen bleken inderdaad een grotere kans te hebben om crimineel gedrag te vertonen dan jongens die als eerste zijn geboren. Wanneer je als jongen de tweede geborene bent, heb je volgens dit onderzoek 20 tot 40 procent grotere kans om veroordeeld te worden. Meisjes komen gemiddeld veel minder vaak in aanraking met justitie dan jongens. Toch was in dit onderzoek ook te zien dat meisjes die als tweede geboren zijn, een grotere kans hebben om crimineel gedrag te veroordelen.

Maar waarom?

De onderzoekers van het onderzoek zien dat de link tussen het tweede kind en criminaliteit kan worden afgeleid van verschillende factoren, zoals de opvoeding. Het kan zijn dat het tweede kind minder één op één aandacht krijgt en minder goed in de gaten wordt gehouden als het eerste kind. Roekeloos gedrag vertonen kan de aandacht van ouders trekken.

Ben jij zelf een tweede kind? Heeft je oudere broer of zus een negatieve invloed gehad op je gedrag? Laat het weten op ons Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb je een broertje of zusje? Het tweede kind heeft een grotere kans om crimineel te worden!
Sluiten