Waarom een tweede zwangerschap veel minder leuk is (maar wél relaxter)
Zo’n eerste zwangerschap is – voor de meeste vrouwen – genieten: je beleeft de ene speciale mijlpaal na de andere. Alle bezoekjes aan de verloskundige doe je samen met je partner en de kinderkamer wordt jouw Pinterest-project. Maar die tweede zwangerschap? Die gaat er toch wel even anders aan toe.
Waar je bij je eerste zwangerschap heerlijk kon genieten van je vrije tijd tijdens de eerste vier á zes weken van je verlof, is dat bij de tweede wel anders. Vrije tijd? Je kleine dreumes/peuter/kleuter staat om zeven uur naast je bed of schreeuwt vanuit z’n bed: ‘Mamaaaa, ikke wakker!’ En vervolgens ben je de hele dag zoet met kleien, vingerverven of naar een indoor speeltuin gaan met je enorme buik.
Tijdens je eerste zwangerschap had je ongetwijfeld de nodige lichamelijke klachten – vooral aan het eind waarschijnlijk. Maar bij je tweede zwangerschap komen deze klachten vaak veel eerder. Je lichaam herkent het proces van zwanger zijn al vroeger: het heeft het al eens meegemaakt. Je wordt daarom ook vaak al wat sneller dik en je lichamelijk klachten komen eerder om de hoek kijken en zijn heftiger.
Waar je eerst alle tijd en ruimte had om die babykamer Pinterest-proof te maken, ontbreekt die tijd nu. Je komt thuis van je werk en je kind wil eten, spelen en moet naar bed. Tegen de tijd dat je kind in dromenland ligt moet jij de was nog vouwen, zelf eten en pfff…. Je kan niet meer, je gaat ook maar naar bed. Die Pinterest-sessie voor de nieuwe babykamer? Die stel je maar even uit. En nog een keer. En nog een keer…
Tja, wat doe je als je tweede, net als de eerste, weer een meisje wordt? Of weer een jongen? Het excuus dat je nou eenmaal veel babykleertjes nodig hebt en dus eindeloos mag shoppen gaat niet meer op. Je hebt tenslotte alle kleertjes van die oudste nog, toch..? Bummer!
Een mooie kinderwagen, een autozitje, een box, een babystoeltje: fijn dat je al die uitgaven niet meer hoeft te doen natuurlijk, maar ergens ook een beetje jammer. Het was onderdeel van de voorpret!
Daarentegen: je bent vaak bij de tweede een stuk makkelijker. Oeps, per ongeluk filet americain gegeten of rauwe kaas? In plaats van in shocktoestand en met een vinger in je keel de verloskundige te bellen, ben je nu een stuk relaxter. Ach, komt wel goed.
Waar je bij de eerste ergens in week 20 alles al in huis wilde hebben (‘Straks komt-ie te vroehoeg!!’), ben je nu een stuk chiller. Babykamer? Ach, daar beginnen we in week 30 een keer mee. Hij of zij kan na de geboorte toch niet verder dan een meter kijken.
Zat je bij de eerste zwangerschap nog obsessief salades en groenteshakes weg te kauwen omdat ‘de baby mee-eet’, nu denk je: aju, ik heb trek in snoep. En chips. Dat gezonde eten komt wel na de geboorte.
Door: Karin Broeren