Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Kids 6 jul 2019

Je tweeling dezelfde kleding laten dragen: zou je dat doen of niet?

Waar je ook gaat ter wereld, tweelingen worden vaak in dezelfde kleding gestoken. Toegegeven, het ziet er ook wel überschattig uit, twee identieke kopietjes die ook nog eens dezelfde kleding dragen. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En is het wel goed voor de ontwikkeling van het kind?

Een bijzondere band

Tweelingen hebben een bijzondere band en zullen dat altijd houden. Het hebben van een tweelingbroer- of zus is heel speciaal en heeft in veel gevallen een directe invloed op hoe je je verdere leven leidt.

Toch zit er ook een nadeel aan het hebben van een tweelingbroer- of zus. In veel gevallen wordt een tweeling als één gezien. Ze gaan altijd samen over straat, zitten in dezelfde klas, en die eenheid wordt nog eens bevestigd doordat ze nog eens superveel op elkaar lijken.

Het zijn twee individuen, toch?

Het wordt dan wel eens vergeten dat tweelingen twee unieke personen zijn, die ook los van elkaar bestaan. Ze hebben eigen gewoontes, voorkeuren en ideeën.

Als de uiterlijke overeenkomsten nog eens bevestigd worden, door de kleding en het haar, wordt het nog lastiger om de twee als unieke kinderen te zien.

Het is belangrijk dat ze beiden de mogelijkheid krijgen om zich apart van elkaar te ontwikkelen. Dit is wat er voor lange tijd werd gedacht, maar toch lijkt deze eenheid niet zo’n probleem tijdens de jonge jaren van hun leven.

6 feiten over tweelingen

Tweelingen voelen dat ze een dubbele identiteit hebben

Veel tweelingen hebben de eerste jaren van hun leven een dubbele identiteit. Zo zijn ze een individu, maar vormen ze ook de andere helft van de tweeling. Er is een wij-gevoel en een ik-gevoel.

Hetzelfde dragen is voor hen een bevestiging van hoe ze zich voelen en het geeft ze een veilig gevoel, ze zijn soms – als ze jong zijn – nog écht twee helften.

De kinderen willen het zelf

Een reden dat kinderen hetzelfde gekleed gaan, is dan ook vaak omdat ze het zelf zo willen. Wat andere broertjes en zusjes hebben, is extra aantrekkelijk. Heeft de grote zus een nieuw blauw T-shirt? Grote kans dat het kleine broertje dat ook wil. Ditzelfde gebeurt bij tweelingen.

Wat de een heeft, wil de ander ook. En dat kan nog wel eens voor strijd zorgen. Om ruzies bij het aankleden te vermijden, is het dan net zo makkelijk om twee keer hetzelfde outfit klaar te leggen.

En zolang hetzelfde gekleed gaan niet tegen de wil van de kinderen gebeurt, heeft het geen negatieve gevolgen en staat het de ontwikkeling niet in de weg, blijkt uit onderzoek.

11 Feiten over tweelingen die je zullen verbazen

Let op het Prima Donna-effect

Als een – vaak eeneiige – tweeling gebruik gaat maken van hun speciale status, en de aandacht legt op hun overeenkomende uiterlijk, is het verstandig om beide kinderen anders te gaan kleden.

De aandacht leggen op de speciale ‘status’ van tweelingen wordt ook wel het Prima Donna-effect genoemd. De tweeling merkt op dat hun uiterlijk charmeert, en leert om deze gelijkenis in te zetten om aandacht te krijgen.

Hoewel het schattig klinkt, is het niet altijd een positief fenomeen, want het staat hun autonomie in de weg. Ze worden namelijk afhankelijk van elkaar omdat ze alleen als ze samen dit effect in stand kunnen houden. In dit

geval is het verstandiger om de tweeling anders te gaan kleden, en hun individualiteit te benadrukken. Kortom, zolang een tweeling zelf dezelfde kleding wil dragen, en er geen Prima Donna-effect is, is hetzelfde kleden van een tweeling dus helemaal niet schadeli

Reageer op artikel:
Je tweeling dezelfde kleding laten dragen: zou je dat doen of niet?
Sluiten