Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 29 sep 2017

Heb jij ook een ‘tween’ in huis? 8 redenen waarom het geweldig is

Er is een kinderfase die lang niet zo veel aandacht krijgt als de rest. En het heel lang zonder eigen naam moest doen. Baby, dreumes, peuter, kleuter, … en tiener. Bij de puntjes kun je steeds makkelijker tween zetten, ook wel prepuber. Een ondergewaardeerde kinderfase die een eigen naam verdient. Want de tween is me toch een partij geweldig!

De tween

Een samenvoeging van de woorden in between en tiener, ook wel een tweenager genoemd. Bevindt zich in het voorstadium van tiener, maar is het stadium van kleuter al ver voorbij. De tween is tussen de 8 en 11 jaar oud, zit in de groepen 5 tot en met 8 en kan zich net zo goed met LEGO vermaken als het spelen van vette games. Kruipt nog regelmatig in en op mama’s schoot, maar heeft ook behoefte aan ruimte voor zichzelf. Ook wel aangeduid met prepuber.

Ik maakte me een beetje druk om die prepuberteit, zal ik eerlijk bekennen. Ik was bang dat mijn tween, mijn allereerste, niet meer zou willen knuffelen. Bijdehand zou worden en mij niet meer nodig zou hebben. En het eerste is niet waar, maar het tweede en derde wel. Vandaag nog hadden we mot op de fiets. Omdat ik hem toestond een deel zelf naar school te fietsen en hij furieus werd toen bleek dat ik achter hem fietste. Ik had blijkbaar een andere route moeten doen en hem he-le-maal alleen moeten laten gaan.

Toch kom ik er meer en meer achter dat ik de tweenfase een geweldige fase vindt. En daarom deel ik ze met liefde met iedereen. Voor wie er nog in moet komen of voor wie er midden in zit. Dit zijn mijn redenen waaarom een tween in huis hebben geweldig is.

1. We kunnen samen naar muziek luisteren

‘He, mam. Heb je nummers aan mijn playlist toegevoegd?’ ‘Ehhh (*besmuikt*), ja schatje, ik dacht dat je het wel leuk zou vinden. Dit is een hit nu. Feels, heet het.’ ‘Ok, hij mag erin blijven, maar niet meer doen hoor. Het is MIJN playlist.’ Ahh, de liefde voor muziek. Samen zitten we in het weekend aan de ontbijttafel op Spotify via onze Sonos nummers te luisteren. We ontdekken nieuwe artiesten en vertellen elkaar wat we zo leuk vinden aan een nummer. En we dansen wat af.

Serieus. De antwoorden die kinderen geven op schoolopdrachten zijn zo hilarisch dat Meester Mark er met ons lijstjes van maakt. Must Read!

2. Echt gesprek

Onze 9-jarige speelt selectievoetbal. Wat inhoudt dat hij vier à vijf keer week traint of speelt. Na een wedstrijd wil hij graag horen wat wij van zijn spel vonden en of er nog verbeteringen zijn. Samen met zijn vader kijken ze wedstrijden en samenvattingen op televisie en op YouTube zoeken we naar trucjes om te leren. Waar het voorheen nog veel zenden en minder ontvangen was voeren we nu lange gesprekken over zijn hobbies, zijn wensen en dromen. Die diepgang is nieuw en ik geniet er intens van.

3. Road to independence

Zoals hierboven al aangestipt wordt mijn mannetje steeds onafhankelijker. Hij wil graag alleen naar school lopen of fietsen. En ook al betekent het afscheid nemen van het hele afhankelijke en kleine, ertegenover staat de ontluiking van zijn onafhankelijkheid. Stoer en klein tegelijk. Wat een fase. Met een veel te grote rugzak op loopt hij vooruit naar school, terwijl ik met mijn zesjarige aan de hand of op de step erachteraan stiefel. Na school springt hij dan net zo lief weer in mijn armen voor een dikke knuffel. Dat dat er ‘nog’ is maakt de tween fase heerlijk.

4. Delen van humor

Een vleug ironie, een beetje sarcasme. Ik houd ervan. En dat heeft meneer meer dan door. De laatste tijd kan hij er zelf ook wat van. Ik vergeet nog steeds dat die humor fase is aangebroken en daardoor heeft hij me continue tuk met mooie opmerkingen. Waar we vervolgens smakelijk om kunnen lachen samen. Als ik geveinsd lach heeft hij dat trouwens ook haarfijn door. Ik kom er niet meer mee weg om ‘nep’ te lachen. ‘Nu lach je niet echt hoor, mama’ krijg ik dan naar mijn hoofd geslingerd. En gelijk heeft ‘ie.

5. Tween hulp in de huishouding

Tweens vinden het nog steeds heel fijn om in de buurt van mama of papa te zijn en dat maakt dat ze regelmatig willen helpen. Kan ik iets doen is een veelgehoorde vraag en dan wordt er niet eens om geld gesmeekt. Mijn zoon snapt inmiddels dat het fijn is als het huis een beetje aan kant is en krijgt ook door dat mama eigenlijk best veel doet thuis.

6. Pasta Vongole alsjeblieft!

Het eten wordt naar een hoger niveau getild. De oudste vind sushi, pasta vongole en knoflookgamba’s nu overheerlijk. Nog even wachten dus tot de andere twee ook tween worden en het is afgelopen met het dubbelkoken en ingrediënten weglaten uit een maaltijd.

7. Helpt broer, zus, jonge kinderen

Kan het serieus liever als je jouw kind een kleintje ziet helpen. De eerste dag dat mijn jongste naar groep drie ging was hij behoorlijk onder de indruk en verlegen. Mijn tween nam hem mee aan de hand sprak hem met een lief stemmetje toe. ‘Kom, maar zal ik even met je meelopen de klas in. Ik vond het ook heel spannend hoor om naar groep drie te gaan. Maar het wordt vast heel gezellig. Kijk wat een mooie tafel je hebt.’ Ok, kan iemand mee en mijn plasje kwijl komen opvegen?

8. Kiest een eigen pad

Een voetballertje heb ik naast me staan. Als geboren en getogen Gooische dame kon je mij mijn hele jeugdige leven op de hockeyclub vinden. Niet in de laatste plaats omdat het de perfect plek was om de eerste ontluikende verliefdheden te doen laten bloeien. Zo’n toekomst zag ik dus ook wel voor me voor mijn jongens. Want op de hockey zijn de feestjes legendarisch en dug-out de perfecte plek om een beetje beschut te snavelen. Al mijn pogingen ten spijt, meneer weigerde en weigert op hockey te gaan. Zijn passie voor voetbal reikt verder dan belachelijke voorstellen tot snavelopties. Hoe ik het in mijn hoofd haal en bovendien zoals hij zelf zegt: ‘Al mijn vriendjes zitten ook op hockey, dus dan ga ik toch lekker met ze mee naar de feestjes?’ Touché, meneer, touché.

Welke redenen mis jij in het lijstje? Laat het ons weten dan maken we er een nieuwe versie van met jullie voordelen.

Heb je nog een peuter? Ook die fase is natuurlijk awesome. En wel hierom.

Reageer op artikel:
Heb jij ook een ‘tween’ in huis? 8 redenen waarom het geweldig is
Sluiten