Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 28 jan 2020

Voed jij je kind tweetalig op? Dan wordt zijn of haar brein veel beter getraind

Voeden jij en je partner jullie kind tweetalig op? Dat blijkt een hele goede braintraining te zijn. Waar voorheen werd gedacht dat deze kinderen een beperkter vocabulaire in beide talen erop na zouden houden, blijkt het tegendeel nu waar te zijn. Kinderen tweetalig opvoeden is juist een goede stimulatie voor het brein.

Tweetalig opvoeden

Er is onderzoek gedaan naar tweetalig opgevoede kids. Voorheen werd altijd gedacht dat deze kinderen beide talen niet zo goed beheersen als kinderen die alleen in hun moedertaal worden opgevoed.

Toch blijkt tweetalig opvoeden een hele goede training te zijn voor de hersenen van kinderen. Deze kinderen zijn bijzonder goed in het vertellen van verhalen (daar werden ze op getoetst ten opzichte van eentalig opgevoede kinderen) en dat komt met name doordat het tweetalig opvoeden een training is voor de hersenen.

Het onderzoek

De kinderen die meededen aan het onderzoek en een verhaal moesten vertellen, gebruikten namelijk net zo veel woorden daarvoor als kids die eentalig zijn opgevoed. Er was dus helemaal geen sprake van een tekort van het vocabulaire. Uit dit onderzoek blijkt ook dat ouders die tweetalige kinderen opvoeden zich onnodig zorgen hebben gemaakt om het zogenaamde gebrek aan vocabulaire deze kids zouden hebben.

Ook bleek dat kinderen met veel meer plezier verhalen vertelden, letterlijk in geuren en kleuren omdat ze in twee talen konden omschrijven wat ze vertelden. Behoorlijk creatief dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voed jij je kind tweetalig op? Dan wordt zijn of haar brein veel beter getraind
Sluiten