Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 23 dec 2018

14 types die geheid bij je aan het kerstdiner zitten

Dit is de periode dat je met de hele familie (of vriendenkring) rond de tafel zit voor een heus kerstdiner. Warmte, liefde, lekker eten, gezelligheid. Wat wil een mens nog meer? De volgende types kun je zeker aan de kerstdis verwachten. En welk type ben jij eigenlijk?

1. De nieuwe…

Iemands nieuwe vriendje, vriendinnetje of wat voor nieuw iemand dan ook die de hele familie voor het eerst gaat ontmoeten. We wensen hem of haar alle succes van de wereld. Vooral als je weet met welke types hij/zij aan tafel moet zitten:

2. Die ene die altijd op dieet is


Waar jij alleen maar hard om moet lachen, want wie is er nou op dieet tijdens de kerstdagen? Als zij (want: dat is bijna nooit een hij) het niet eet, dan is er meer eten voor jou. En daar is niks mis mee!

3. De stressende, overijverige gastvrouw


Ze stond erop om alles zelf te maken, ondanks ontelbare aanbiedingen van vrienden en familie om hun bijdrage te leveren in de vorm van voor- en bijgerechten of het dessert. Nu loopt de gastvrouw als een kip zonder kop door het huis door alle stress. Ze is altijd aan het haasten, ze verdwijnt soms ineens van tafel alsof ze onderdeel uitmaakt van een heuse Hans Klok-truc en ze maakt zich continue zorgen om iets.

4. De verstokte voetbalfan

Het maakt niet uit welke clubs er spelen, je krijgt hem (want dit is dus zo goed als zeker een man) nooit van de bank. Dus ook al denk je: er spelen vandaag toch alleen maar Engelse clubs? Dat maakt dus niet uit. Die wil hij ook zien! Dus krijgt hij zijn maaltje misschien zelfs in de woonkamer geserveerd. Misschien niet zo beleefd, maar ach, als hij bij jullie aanschuift gaat hij toch alleen maar over voetbal praten.

LEES OOK: 8 redenen waarom de kindertafel de bom is met kerst

5. De onbeschaamde eter


Hij schuift seconden (nee, minuten) eerder aan dan de rest. En is dan ook als eerste klaar met eten. En daar trots op. Een echte kampioen! ‘Waarom zou je zo lang over eten doen als het ook snel kan?’

6. De kliekjes-veroveraar


Deze bandiet komt met Tupperware-bakjes aan en is de eerste die helpt om ‘op te ruimen’ (lees: het extra stuk varkensrollade met champignonsaus in een bakje te doen voordat iemand anders er ook maar naar kan kijken).

7. De kieskeurige eter


Houdt eigenlijk nergens van en dat is algemeen bekend. Of heeft veel dieetregels waaraan hij of zij zich moet houden (en de gastvrouw dus ook) óf neemt al haar/zijn gerechten zelf mee. ‘Deze veganistische, macrobiotische bonenpuree moet nog zo’n 30 minuten in de oven.’ In jouw oven dus. Ah, top, dank!

LEES OOK: 6 veganistische goede gewoontes om vandaag nog over te nemen

8. De egotripper

Je weet wel, die persoon die elk gesprek omvormt tot een intellectuele wedstrijd, vooral om al zijn kennis te kunnen etaleren. Z’n kennis op het gebied van popcultuur, wereldnieuws en elk onderwerp waarvan deze persoon denkt dat ‘ie er meer van weet dan de rest. Deze hij kan overigens ook een zij zijn natuurlijk. Zo geëmancipeerd zijn we dan ook wel weer.

9. Iemand die door een heftige periode gaat


Een scheiding, een break-up, ziekte, werkloosheid. Er is altijd iemand die wat dingen te verstouwen heeft als ‘ie aan de eettafel aanschuift. En je moet er eigenlijk niet over beginnen, maar na wat glaasjes wijn begint deze persoon er altijd – echt altijd! – iemand over. En dat brengt ons bij…

10. De dronken tante/oom


Dit kan behoorlijk snel uit de hand lopen aan de kerstdis. Die dronken tante (of oom dus) heeft ‘m weer geraakt en betekent dat ze te veel gaat delen met het gezelschap omdat ‘ze veel emoties heeft’. En dan wordt ze loslippig, wat te veel is voor het kerstdiner. Ze roept dingen als ‘familie is alles, jongens!’ tegen iedereen die wil luisteren. En dan, uiteindelijk, zal ze huilen om geen enkele reden.

11. Het familielid dat altijd vraagt of je een vriendje hebt


En jij denkt: ik was vorig jaar single, ik ben dit jaar single. Volgend jaar waarschijnlijk ook – als je me zonder aanhang aan het kerstdiner ziet – dus dan zou ik het vooral niet weer vragen.

12. Degene die altijd zit te appen of sms’en aan tafel


Deze persoon lijkt bijzonder ongeïnteresseerd in wat er tijdens het diner allemaal gebeurt, aangezien de telefoon altijd binnen het zichtveld ligt. Je kunt ook gewoon tegen de muur praten. Nee, die gaat de aardappelen niet doorgeven. De groepschat is belangrijker. Misschien moet je die persoon even appen over die schaal met aardappelen, kijken wat er dan gebeurt. Ehh.. wat ze terug appt.

13. De persoon die verslaafd is aan social media


Zij of hij nam om te beginnen een foto van de gourmetschotel. Toen postte ‘ie de sausjes, het stokbrood en de salades op Facebook. En het lijkt alsof hij of zij denkt dat de 25 volgers op Twitter echt zitten te wachten op recensies van het kerstdiner, terwijl die volgers waarschijnlijk zelf ook gewoon aan de dis zitten. Als je later die avond naar bed gaat en de social media-kanalen op je mobiel checkt, zie je dat je in 5 Facebook-posts bent getagged (ook een paar not so charming pictures), er volop is getweet en er 14 foto’s op Instagram staan met de hashtags #family #familytime #lovemyfamily #familyfirst #holidays #somuchfood #foodbaby #foodporn en #sothankful. Ah jammer, hij of zij is #allalonewithmyphone alleen nog vergeten.

14. Iemands hond die een beetje rond jullie benen ronddwaalt

In de hoop dat iemand een stukje eten laat vallen.

En, herkenbaarheid alom? Taggen maar dan. Of laat op Famme’s Facebook weten welk type jij zelf bent.

Ben jij dit jaar de gastvrouw? Dan hebben we hier alvast een lijstje met mislukkingen tijdens het kerstdiner en hoe die te voorkomen. Geen dank!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
14 types die geheid bij je aan het kerstdiner zitten
Sluiten