Gina Koninkx
Gina Koninkx Mind 30 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Uit de kast komen op school: 4 stappen om je zoon of dochter daarin te ondersteunen

Verdrietig maar waar: 1 op de 5 scholieren denkt niet dat hij of zij op school eerlijk zou kunnen vertellen dat je lesbisch of homoseksueel bent. Toch hopen we dat jongeren zich wél zo vrij voelen en dat zij positieve reacties zullen ontvangen. Wilt jouw zoon of dochter op school uit de kast komen? Dan kan hij/zij jou hulp goed gebruiken.

Je kind helpen met zijn of haar coming out op school

Wat goed dat jullie (en daarmee dus vooral jouw kind) de stap zet om op school uit de kast te komen. Niet iedereen voelt die mogelijkheid. Het is belangrijk dat je als ouder betrokken bent bij dit proces om er voor je kind te zijn en hem of haar waar nodig te helpen.

1. Denk samen na over de coming out

Het is fijn voor je kind om van te voren samen na te denken over hoe je kind op school uit de kast wilt komen. Natuurlijk hoeft dat helemaal niet opgeblazen te worden, maar sommige kinderen vinden het fijn als dat wel een momentje is. Dit kan zijn tijdens een les met de mentor bijvoorbeeld of in de vorm van een presentatie. Vraag je kind naar zijn of haar ideeën daarover en denk mee.

2. Wees betrokken tijdens het hele proces

Ben als ouder betrokken tijdens het hele proces. Hoewel het voor sommige kids een makkelijke stap is, kan het ook heel moeilijk zijn. Ben er voor je kind, support je zoon of dochter en luister aandachtig. Als het toch niet is gelukt geef je aan dat dat helemaal niet erg is maar stuur je aan op een nieuwe kans als dat goed voelt.

3. Heb contact met school

In sommige gevallen is het noodzakelijk om contact te hebben met de school. Het meest logische is om contact te hebben met de mentor van je kind. Jullie kunnen van tevoren aangeven dat je kind voor de klas uit de kast wil komen maar soms (en helaas) kan het ook nodig zijn dat er contact is als klasgenoten van je zoon of dochter niet positief reageren.

4. Je kunt ook het COC inschakelen

Voelen jullie op jullie school niet de ruimte om uit de kast te komen? Dan kan het een idee zijn om een gastles te laten organiseren door het COC. Dit kan zijn in de vorm van een voorlichtingsles om klasgenoten erop voor te bereiden. Natuurlijk wordt er dan niks vertelt over jouw zoon of dochter maar het kan de weg naar zijn of haar coming out misschien wel makkelijker maken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Uit de kast komen op school: 4 stappen om je zoon of dochter daarin te ondersteunen
Sluiten