Fam: ‘Je hoort vaak over uitgebluste moeders, maar váders kunnen er ook wat van’

Columnist Fam (what’s in a name) is getrouwd met Roger en heeft twee zoontjes: Lasse (5) en Perre (2). Is naast rasechte Limburgse (dus rijstvlaailover). Is docent Media en Marketing én communicatieadviseur. Neemt geen blad voor de mond en schrijft het liefste alsof ze praat met één van haar vriendinnen, zonder filter.

Column: Gelijkheid

Een tijdje terug was ik met een bevriend gezin een weekendje naar een bungalowpark. Daar hadden ze een grote binnenspeeltuin met lekkere zitjes voor de ouders. Heerlijk: de kids lekker spelen, de papa’s en mama’s lekker met een hapje en drankje langs de kant. Genoeg tijd om de andere bezoekers eens goed te kunnen bestuderen. En toen viel me iets op.

Uitgeblust

Je hoort vaak over uitgebluste moeders: moeders die eigenlijk de hoop hebben opgegeven, wijde kapotte kleding dragen, hun haar niet of veel te weinig verven, ongelukkig zijn over hun figuur of zich er juist niet druk meer om maken. Maar op dat park zag ik dat er ook uitgebluste váders zijn. Van die vaders die slecht passende spijkerbroeken dragen; veel te hoog in de taille, met een of andere beige bruinachtige, veel te wijde trui. Slecht geknipt kapsel, geen gel, afgetrapte schoenen. Mensen die ‘s ochtends niet in de spiegel kijken.

Aantrekkelijk

Nu moet iedereen natuurlijk gewoon doen waar hij zin in heeft, maar ik weet wel dat ik weer veel lekkerder in mijn vel zit sinds ik er eindelijk wat babygewicht af heb (de jongste is inmiddels 3, ahum…). En dat merkt mijn man ook. Andersom werkt dat precies zo, een man wil toch ook aantrekkelijk zijn voor zijn vrouw? Of zou dat in elk geval móeten willen.

Maar ook onder de mannen zijn er dus van die figuren die totaal geen aandacht besteden aan hoe ze eruit zien. Je hoeft echt niet je wenkbrauwen te epileren of alleen maar maatpakken te dragen, maar je kan wel je schoenen poetsen en een goed passende spijkerbroek kopen, dat hoeft écht niet duur te zijn.

Opgeven

De man die de aanleiding was voor dit verhaal zat er overigens ook uitgeblust bij, het was echt niet alleen zijn uiterlijk. Het was niet zo dat hij met een sprankelend gesprek zijn gebrek aan uiterlijke verzorging compenseerde. Nu weet ik dat je nooit weet wat er speelt. Misschien was een van hun kinderen ziek, hadden ze slecht nieuws gehad of wat dan ook. Maar zo zag het er niet uit. Die man had het gewoon opgegeven.

Doe je best

Vrouwen krijgen altijd maar te horen wat ze wel of juist niet moeten doen, maar in dit geval richt ik me tot de mannen: doe je best. Blijf je best doen. Investeer in je uiterlijk, je geluk, je relatie. Dat levert gegarandeerd rendement: je maakt jezelf en je partner er veel gelukkiger mee. En vooruit, ook die ene mama die jou, met een glas wijn in de hand, aan het observeren is in een of ander bungalowpark.

Reageer op artikel:
Fam: ‘Je hoort vaak over uitgebluste moeders, maar váders kunnen er ook wat van’
Sluiten