Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 18 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

No way! Een toekomst zonder koffie? Een onderzoek stelt dat 60% van alle koffiesoorten die kant opgaan

Zonder koffie overleven we de dag toch nooit? Het lijkt erop dat onze addiction in gevaar kan komen: nieuw onderzoek toont aan dat ongeveer 60 procent van de wilde koffiesoorten een hoog risico loopt om uit te sterven.

Het onderzoek

Een studie aan de Queen Mary University in Londen deed een uitgebreid onderzoek naar alle 124 koffiesoorten op de planeet om te bepalen hoe de toekomst van (het leven met) koffie eruit gaat zien. En hou je vast: dat zag er niet al te rooskleurig uit. Een combinatie van veranderingen in het milieu zet de planten onder druk. De onderzoekers noemen habitatverlies – een achteruitgang van leefgebieden als gevolg van verdrijving, vernieling en aantasting – en landontwikkeling de belangrijkste oorzaken. En dat wordt eigenlijk alleen maar verergerd door de naderende klimaatverandering.

Afgezien van het feit dat maar liefst 60 procent van alle koffiesoorten een risico loopt om langzaam maar zeker uit te sterven, wordt 45% van de koffiesoorten niet onderhouden in speciale omgevingen waar zaden van de koffieplanten in leven kunnen worden gehouden. Om het even in een perspectief te plaatsen: het uitstervingspercentage voor alle planten is 22%, veel minder dus dan het uitstervingspercentage van wilde koffieplanten.

Waarom de koffieplanten dan niet in speciale omgevingen worden onderhouden waar de zaden wel in leven kunnen worden gehouden? Dat komt volgens de auteurs van de studie omdat het moeilijk en duur in onderhoud is.

En nu?

Wat we er aan kunnen doen? Helaas niet veel. De onderzoekers adviseren om ervoor te zorgen dat koffieplanten in de toekomst toch steeds meer zullen worden onderhouden in zogeheten ‘germplasm-collections‘: een bibliotheek van genetische bronnen voor een organisme. Het is ook belangrijk om natuurlijke gebieden aan te leggen, bijvoorbeeld in regio’s in Afrika waar veel wilde koffie wordt verbouwd, met speciale bescherming om de wilde koffie te laten groeien.

Ongeacht wat er wordt gedaan, het moet snel gebeuren. Het gebruik en de ontwikkeling van koffiereserves kunnen van cruciaal belang zijn voor de duurzaamheid van de koffiesector op lange termijn. Oh oh! De toekomst zou er dus somber uit kunnen zien voor de koffiedrinkers, maar met behulp van boeren en wetenschappers zouden ons kunnen redden.

Ben je geen koffiedrinker maar wel een vleeseter en snoepkont? Als we de aarde willen redden, moet je daar misschien ook veranderingen in aanbrengen, zo blijkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme