Redactie
Redactie Partnerbijdrage 29 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Urineverlies na de bevalling? Dit kun je zelf doen

Voor veel mama’s hebben hoesten, lachen en niezen na de beval​​ling een andere lading. Je bekkenbodemspieren hebben maandenlang een kindje gedragen en moeten net als jij nog even wennen aan de nieuwe situatie. Het kan zijn dat je te maken krijgt met licht urineverlies. Gelukkig kun je daar in de meeste gevallen zelf iets aan doen.

Oefeningen tijdens en na de zwangerschap

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kan het slim zijn om al tijdens de zwangerschap te starten met het trainen van de bekkenbodemspieren. Als die kleine er niet meer op drukt, nemen geoefende spieren sneller hun originele vorm aan. Maar waar we allemaal wel weten hoe het voelt om onze kuiten of biceps aan te spannen, ligt dat bij de bekkenbodemspieren een tikkie lastiger. Ze zijn het beste te voelen als je doet alsof je je plas moet ophouden. Voel je welke spier zich aanspant als je dat doet? Dan heb je je bekkenbodemspieren gevonden en kun je aan de slag met de oefeningen. Uiteraard kun je dezelfde oefeningen ook na de beval​​ling doen, om je spieren te helpen herstellen.

Leef gezond

Waarschijnlijk leef je zo ondertussen op koffie. En dat kunnen we je niet kwalijk nemen, want een newborn slokt nu eenmaal veel van je tijd, energie en nachtrust op. Maar koffie irriteert de blaas en dat maakt het lastiger om je plas op te houden. Niet wat je wilt als je bekkenbodemspieren al keihard hun best moeten doen om geen druppels door te laten. Gelukkig zijn er meer dan genoeg gezondere alternatieven die je op de been houden. Een kop kurkuma thee, of groene thee – die heb je met allerlei verschillende smaakjes – kan een goede vervanger zijn. Datzelfde geldt voor roken, dit kan je blaas ook prikkelen.

Gebruik de juiste bescherming

Urineverlies kan dus een gevolg zijn van je zwangerschap of je beval​ling. In de meeste gevallen verdwijnt het na een tijdje, al dan niet geholpen door bekkenbodemoefeningen. Niets om je voor te schamen dus. Maar een paar druppeltjes voelen vaak als een hele plas en dat kan knap irritant zijn als je je ergens anders bevindt dan op het toilet of onder de douche. Grote kans dat je bij het woord ‘urineverlies’ denkt aan dikke maxiverbanden – en die hebben niet bepaald een sexy imago. Gelukkig heb je die ook helemaal niet nodig bij licht urineverlies. De inlegkruisjes van lights by TENA zien eruit als normale inlegkruisjes, maar zijn voorzien van kleine absorberende pareltjes, die vocht en geurtjes snel insluiten. Hierdoor blijf je je droog en fris voelen. Via deze link bestel je een gratis proefpakketje en ga je met een zelfverzekerd gevoel de deur uit.

In samenwerking met lights by TENA

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Urineverlies na de bevalling? Dit kun je zelf doen
Sluiten