Laat je niet tegenhouden door ongewenst urineverlies
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2FGettyImages-1128922058.jpg)
Ooit gehoord van stressincontinentie? Het klinkt heftiger dan het is: veel vrouwen krijgen na de bevalling te maken met urineverlies op momenten dat er druk op de bekkenbodem komt te staan. Tijdens het niezen, hoesten of lachen, bijvoorbeeld. Gelukkig hoef je daar – als je deze tips volgt – niets voor te laten.
Wees niet te hard voor jezelf
Je hebt net negen maanden een mini-mensje in je gedragen. Beter gezegd: je hebt een wonder verricht! De baby heeft maanden op je bekkenbodem gedrukt en je spieren down under zijn tijdens de bevalling alle kanten op getrokken. Niet zo gek dat ze even moeten wennen aan de nieuwe situatie en af en toe niet weten wat ze moeten doen. Hoogstwaarschijnlijk voel jij je precies zo. Geef je lichaam de tijd en wees lief voor jezelf.
Gooi je schaamte overboord
Zo’n een op de vier vrouwen krijgt na de bevalling te maken met (licht) urineverlies. Je bent dus echt niet de enige die af en toe wat druppels verliest. Meestal gaat het vanzelf weer over. Niets om je voor te schamen dus.
Laat je niet tegenhouden, zorg voor de juiste bescherming en blijf vooral doen wat jij het liefste doet. Praat er eens over met vriendinnen die ook een kindje hebben gekregen. Wedden dat jullie in een scheur liggen om elkaars verhalen en de druppels die daar eventueel bij vrij komen even voor lief nemen?
Help je lichaam een handje
Wil je het natuurlijke herstel een kickstart geven, dan zijn er verschillende oefeningen die je kunnen helpen je bekkenbodem weer terug in shape te brengen. Klinkt simpel, en zodra je de bekkenbodemspieren hebt gevonden, is dat eigenlijk ook zo. Maar het vinden van die spieren vergt wat oefening.
Ze zijn het best te voelen als je doet alsof je je plas moet ophouden. Als je voelt welke spier zich aanspant als je dat doet, dan heb je je bekkenbodemspieren gevonden en kun je gaan oefenen. Vind je het lastig om de spieren te lokaliseren of kom je er niet helemaal uit met de oefeningen, dan kan jouw gynaecoloog of een bekkenfysiotherapeut je verder helpen.
Neem voorzorgsmaatregelen
Misschien denk je nu: ‘Lekker makkelijk, je lichaam de tijd geven en je schaamte overboord gooien. Maar ondertussen sta ik hier wel mooi met een natte onderbroek.’ En daar heb je een punt. Want oefeningen werken niet na een paar dagen en zoals we eerder al benoemden heeft je lichaam nu eenmaal wat tijd nodig om te herstellen. Dé manier om in de tussentijd toch zelfverzekerd de deur uit te gaan, is om te kiezen voor de juiste bescherming. Dat kan nog best even een zoektocht zijn, want waar doe je goed aan?
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, heb je bij licht urineverlies echt geen dikke maxiverbanden nodig. De inlegkruisjes van lights by TENA zien eruit als normale inlegkruisjes, maar zijn voorzien van kleine absorberende pareltjes, die vocht en geurtjes snel insluiten. Hierdoor blijf je je droog en fris voelen. Via deze link bestel je een gratis proefpakketje en hoef jij je nergens meer zorgen over te maken.