Redactie
Redactie Gezondheid 5 okt 2016

Vaarwel hakken, hallo gympen!

We weten heus wel dat onze benen veel beter uitkomen in een paar killer heels dan boven een paar All Stars. En ja, we weten ook dat het mannelijk volk ons over het algemeen liever op eerstgenoemde voorbij ziet paraderen. Toch kiezen vrouwen steeds vaker voor gympjes in plaats van voor hakken, zo blijkt uit recent Brits onderzoek.

Vraag een gemiddelde vrouw wat ze gemakkelijker vindt lopen, en het merendeel kan niet ontkennen dat gympen of flatjes vele malen fijner lopen dan hakken. Vrouwen die beweren dat ze liever voor de tram of bus rennen op hakken, die staan gewoon glashard in je gezicht te liegen. Het onderzoek geeft aan dat op de vraag ‘welk type schoen de vrouw het liefste draagt’ bijna 60% aangaf liever gympen te dragen, tegenover 12% die een voorkeur voor hakken uitsprak.

LEES OOK: 94% van de vrouwen vindt gympen even vrouwelijk als hakken.

Eén keer per week = prima score

Als redacteur verkeer ik in de luxe positie dat ik er niet per se heel representatief uit hoef te zien, en op een kantoor werk waar het merendeel van de medewerkers (veel vrouwen) ook liever op gympen of geinige slippers rondbanjeren. Tot teleurstelling van de vriend, die elke ochtend beteuterd kijkt als ik weer de Puma’s, All Stars of Nikes uit de kast trek. Donderdagavond is date night, dan hijs ik me in (op) hakken. Eén keer per week vind ik een prima score.

[source id=”attachment_119801″ align=”none”][/source]

Het onderzoek bekeek de verkoopcijfers van gympen en hakken in Groot-Brittannië van vorig jaar, en voor het eerst in de geschiedenis (!) werden er meer gympen dan hakken verkocht. Bijna 4 op de 10 vrouwen besteedde afgelopen jaar geld aan sneakers (37%), tegenover 33% van de vrouwen die zich een paar centimeters-hoge schoenen liet aanleunen. Toen ditzelfde onderzoek vorig jaar uitgevoerd werd, was er nog sprake van een gelijkspel (35%).

Sporty meets casual

De trend waarbij vrouwen dagelijkse kleding combineren met sportief schoeisel is steeds duidelijker zichtbaar en vormt daarmee een verklaring voor de overwinning der gympen, aldus Tamara Sender, senior fashion analyst. Dat, en het feit dat de nadelige gevolgen van het (te vaak) dragen van hakken – pijn in je nek, schouders en rug, bijvoorbeeld. En dat ze dus eigenlijk gewoon heel oncomfortabel zitten, dat ook. En dat terwijl er ook genoeg te vertellen valt over de nadelige impact van platte schoenen op je houding.

Voordat ik dit stukje tikte, heb ik het onderzoek uiteraard eerst naar de vriend gestuurd. ‘Amen’, schreef ik erbij. ‘Flatjes, het woord alleen al’, was zijn reply.

Sommige vrouwen hebben het pas echt zwaar – die moeten naar hun werk verplicht hakken aan. Maar als het aan deze rebellerende Britse dame ligt, niet langer.

Bron hoofdfoto: Pinterest

Reageer op artikel:
Vaarwel hakken, hallo gympen!
Sluiten