Redactie
Redactie Kids 31 jan 2015

Vaarwel Ritalin, buitenspelen met je donder

Onderzoek toont aan dat lichamelijke inspanning helpt om symptomen van ADHD terug te dringen.

Nee, dat is geen baanbrekend nieuws, dat gegeven is al lang bekend. Wat wél vernieuwend is aan het onderzoek – dat eind vorig jaar door the American Academy of Pediatrics gepubliceerd werd – is dat het de discussie weer heeft aangewakkerd of je niet beter sport en spel kunt inzetten tegen ADHD dan een pil met de nodige bij effecten. En gezien de bezwaren die veel ouders hebben om hun kind medicijnen te geven, zou dat voor deze ouders én hun kinderen een fantastische ontwikkeling zijn.

Vaarwel Ritalin

Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat door lichamelijke oefening niet alleen de symptomen van de aandoening afnemen, maar ook het cognitieve functioneren van de kinderen verbetert. En hoe meer dat bewezen wordt, des te meer wordt ‘sport en spel’ voor kinderen met ADHD een reële behandelwijze die pillen niet langer meer nodig maken. Vaarwel Ritalin, buiten spelen met je donder! Zou de oplossing echt zo simpel kunnen zijn?

Een half uur spelen

‘Ja, dat kan inderdaad zo simpel zijn’, denkt Dr. Betsy Hoza van de Universiteit van Vermont, supervisor van het onderzoek. Voor het onderzoek moesten kinderen van een kleuter- en lagere school elke dag een half uur verplicht buiten spelen. Daar werden ze een half uur beziggehouden met wat Hoza ‘gemiddelde tot intensieve oefeningen’ noemt. Slechts dat halve uur bleek een meetbaar positief resultaat te hebben op het concentratievermogen en de gemoedstoestand van de kinderen. Niet alleen bij kinderen met een meer sluimerende, milde vorm van ADHD, maar ook bij de ‘zwaardere’ gevallen met de impulsieve-hyperactieve vorm. Vooral dat laatste is hoopgevend.

‘Vaarwel Ritalin, buiten spelen met je donder!’

Vrijwel elke ouder heeft er moeite mee om haar kind medicijnen te geven. Juist daarom zijn dit soort onderzoeken zo belangrijk voor ouders van kinderen met ADHD. Wat zeker niet wil zeggen dat ze nu stante pede kunnen stoppen met de medicatie die ze hun kinderen geven en de speeltuin in kunnen duiken, benadrukt Dr. Hoza. Daarvoor zijn de resultaten van het onderzoek nog te beperkt; er valt nog heel veel te onderzoeken over het effect van de (niet-medicinale) behandeling van ADHD.

Martial arts

Kortom: lichamelijke inspanning is geen wondermiddel waarmee ADHD uit de wereld geholpen wordt, maar het levert zeker een waardevolle bijdrage aan het functioneren en welzijn van een kind. Vooralsnog ligt het antwoord – lees: de behandeling –in een combinatie van de juiste medicijnen en gedragstherapie. Ervan uitgaande dat je kind geen fysieke handicap heeft die lichamelijke oefening onmogelijk maakt. Zwemmen, rennen, judo, martial arts zijn onder meer opties die Dr. Hoza noemt. Maar ook niet-competitieve sporten horen thuis in dat rijtje thuis. En natuurlijk ‘simpele’ oplossingen als naar school lopen (snelwandelen mag ook) of fietsen – niet alleen van en naar school, maar ook in het weekend met het hele gezin. Want vergeet vooral niet dat lichamelijke inspanning niet alleen goed is voor kinderen met ADHD, maar voor elk kind én volwassene!

Reageer op artikel:
Vaarwel Ritalin, buitenspelen met je donder
Sluiten