Ophef over vaccineren in het nieuws: dit is alles wat je erover moet weten
Het blijft een heet hangijzer: vaccineer je je kinderen? We willen allemaal het beste voor ons kind, er zijn zowel voor- als tegenstanders als het gaat om het vaccineren van je kind. De laatste tijd is weer veel ophef ontstaan over het vaccineren van je kind. Je hoeft de televisie maar aan te zetten of de krant open te slaan en er staat wel iets in rondom dit onderwerp.
Wij praten je bij:
Een financiële straf voor ouders die hun kind niet vaccineren?
VVD wil dat ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, financieel kunnen worden gestraft. Een voorbeeld kan korten op de kinderbijslag zijn, noemde de VVD tijdens het debat in de Tweede Kamer. Bijna alle partijen zijn het ermee eens: er is actie nodig om te zorgen dat de vaccinatiegraad niet nog verder daalt. De vaccinatiegraad is namelijk voor het derde achtereenvolgende jaar(!) gedaald.
De VVD liet zich inspireren op Australië, waar ouders die vaccinaties weigeren al worden gekort op het geld dat de overheid verstrekt om de kosten voor het opvoeden van kinderen te verlichten. Afgelopen zomer stelde Klaas Dijkhoff (de fractieleider van de VVD) al voor dat kinderen die niet gevaccineerd zijn geweigerd mogen worden op kinderdagverblijven. Maar vaccinatieplicht krijgt weinig politieke steun, daarom zijn de partijen op zoek naar andere manieren om de ouders aan te sporen en kwamen ze met dit voorstel.
De ChristenUnie, CDA en PVV noemden dat de risico’s (en de angst) die bij vergeten ziektes horen steeds minder zichtbaar worden. De meeste partijen sturen dan ook aan op betere voorlichting. Het programma van de RVP (Rijksvaccinatieprogramma) is nagenoeg niet veranderd, terwijl de samenleving dat wel is. Men kan zelf makkelijk op internet naar informatie zoeken over bepaalde vaccinaties, waar ook nepnieuws en spookverhalen bij horen.
Dit voorjaar komt Staatssecretaris Blokhuis moet nieuwe plannen om de verspreiding van nepnieuws over vaccinaties tegen te gaan, waarnaast ook wordt onderzocht hoe het Rijk beter kan communiceren over het geven van vaccinaties.
Hoe denk jij over vaccinatieplicht? Laat het ons weten op het Mamaforum!
18.000 kinderen zien af van vaccinatie
Van de ongeveer 132.000 13- en 14-jarigen die in 2018 zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben ongeveer 18.000 tieners de oproep genegeerd, schreef het AD. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft gegevens opgevraagd waaruit bleek dat het landelijke opkomstpercentage 86,5% is – al verschilt het veel per regio. Zo kwamen in Zeeland nog niet driekwart van de tieners opdagen, terwijl in Drenthe ruim 92% in ging op de uitnodiging.
Toch blijkt uit cijfers dat er sinds 2015 41 mensen in Nederland zijn overleden aan meningokokken (type W), in 2018 heeft de ziekte 22 levens gekost en in januari van dít jaar overleden er al twee mensen. Om verdere uitbraak te voorkomen, is de oproep verstuurd om je te laten inenten. Deze oproep werd verstuurd naar zo’n 860.000 14- tot 18-jarigen. De groep waar veel doden vallen.
Van de 14- tot 24-jarigen die de ziekte oploopt, overleed 28 procent. Jongeren die zich laten inenten beschermen niet alleen zichzelf, maar ook de mensen om hen heen. Mensen die buiten deze leeftijdscategorie vallen kunnen de prik ook halen, maar moeten deze vaccinatie zelf betalen.
Het landelijk percentage is best positief, maar uitschieters zoals in Amsterdam en Zeeland zijn zorgelijk. De GGD, het RIVM en gemeenten worden ingeschakeld om de oorzaken bij die regio’s te onderzoeken.
KWF en de Tweede Kamer roepen kinderen op om te vaccineren
De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad gedaald naar 92 procent. De Tweede Kamer en KWF proberen het vaccineren te stimuleren, omdat ze willen dat er meer kinderen worden ingeënt. Zij adviseren jonge meiden om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker.
Honderden ziekte- en stergevallen zijn te voorkomen met het HPV-vaccin, zegt ze stichting. De kans op baarmoederhalskanker wordt met de inenting verlaagt met 75%. Jaarlijks krijgen zo’n 750 vrouwen baarmoederhalskanker.
Minder dan de helft van de 14-jarige meisjes hebben zich echter ingeënt, dat vindt het KWF zorgelijk. Dit is het eerste vaccin dat via een Rijksprogramma wordt aangeboden dat kanker kan voorkomen. Om die reden is er een nieuwe campagne gestart waarbij ouders worden opgeroepen om met hun dochters van twaalf tot dertien jaar een HPV-prik te halen.
Ook de Tweede Kamer wil dat kinderen zich laten vaccineren. Zijn minimaal 95% van alle Nederlandse kinderen, dan is de kans op verdere besmetting namelijk nihil. Het kabinet wil ouders overtuigen door gespecialiseerde werknemers van het consultatiebureau (onder andere) met ze te laten praten en door te reageren op spookverhalen op social media. Ook zal een speciaal team op social media actief reageren op onzinverhalen over mogelijke gevaren, schreef het NOS.
Famme’s Nienke schreef over de 7 redenen waarom ouders niet vaccineren (en waarom deze redenen geen grondslag vinden in onderzoek)