Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 1 mei 2017

Vader van stilgeboren dochter: ‘Ik droom van de dag dat ik in haar ogen kan kijken’

In februari schreven we over de Amerikaanse Keri en Royce Young, een koppel dat een kindje met een hersenafwijking verwachtte. Het kindje zou na de geboorte niet lang leven, maar toch besloot Keri het te voldragen. Namelijk zodat ze de organen van het kindje kon doneren. Op 17 april kwam baby Eva ter wereld.

Toen Keri de keuze maakte om haar kind te voldragen, schreef Royce een prachtige post aan zijn vrouw waarin hij zijn liefde en steun betuigde. ‘Ik was een toeschouwer van mijn eigen leven. Ik keek naar een superheld die zijn krachten bundelde’, schreef hij over zijn vrouw. ‘Zelfs op het moeilijkste moment in haar leven, het moment waarop ze hoorde dat haar baby het niet zou overleven, wilde ze iemand anders helpen.’ Deze tekst kreeg duizenden likes en reacties op Facebook.

Hallo en vaarwel

Artsen gingen er vanuit dat de kleine Eva na de geboorte nog enkele minuten zou leven, maar toen het meisje vorige week ter wereld kwam, bleek ze geen hartslag meer te hebben en dus konden haar organen niet gedoneerd worden. Een hartverscheurend moment voor Keri en Royce. Zij deelden dit met een foto op Instagram, met de tekst: ‘We hebben gisteren hallo en vaarwel gezegd tegen onze lieve Eva. Ze was perfect op haar eigen kleine manier. Ik laat jullie binnenkort meer weten.’ Wat ze toen nog niet beseften, is dat er één orgaan wel gedoneerd kon worden. Iets dat hen uiteindelijk een enorme troost zou bieden.

LEES OOK: Jonge, terminaal zieke vrouw heeft een boodschap voor iedereen

Zoveel mogelijk tijd

Eerder deze week vertelde Royce wat er de laatste uren na de bevalling met Eva is gebeurd. Hij linkte via een foto op Instagram naar het verhaal. ‘We hebben veel gepland, maar ook wat dingen aan het toeval overgelaten. De weken voor Eva’s geboorte zijn we alleen maar bezig geweest met hoe we zoveel mogelijk tijd met haar konden doorbrengen. Ik weet dat ik nooit kan dromen over hoe mijn dochter opgroeit, dus ik droomde over de persoon die mijn dochter door middel van haar organen heeft gered. Toen Eva ter wereld kwam was er geen hartslag meer. Eva was weg nog voordat we haar konden ontmoeten.’

Tranen van geluk

‘Ik wilde haar zien sterven, want dat betekende dat ik haar ook had zien leven’, gaat Royce verder. ‘Nu was het allemaal verloren. Ik verlangde zo naar die vijf minuten met mijn dochter. Al waren het maar vijf seconden.’ Even leek het er daarom op dat de organen van Eva niet gedoneerd konden worden. Tot de dokter de volgende dag met liet weten dat hij iemand had gevonden die in aanmerking kwam voor Eva’s ogen. Dat was volgens hem het mooiste moment uit zijn leven, schrijft Royce. Ook dat van Keri. ‘Ze sloeg haar handen voor haar gezicht en huilde. Tranen van geluk.’

‘Ik zal nooit naar mijn dochter kunnen kijken, of haar horen lachen of huilen. Maar ik kan dromen dat ik op een dag in haar ogen kijken en kan zien welke kleur ze hebben.’

Bijzonder: Baby Teddy werd na twee uur al orgaandonor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vader van stilgeboren dochter: ‘Ik droom van de dag dat ik in haar ogen kan kijken’
Sluiten