Marleen Staal
Marleen Staal Persoonlijk 17 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Vaderdagcolumn Mark: ‘Het vaderschap is de mooiste wedstrijd van je leven’

De zwangerschap is een ingewikkelde tijd. Kersverse vader Mark Schoones steekt aankomende papa’s een hart onder de riem door de boel wat te verhelderen. De zwangerschap in een taal die iedere man begrijpt.

Seizoen na seizoen speelde je in de basis. Jij was de sterspeler van het team. Bewonderd door je belangrijkste teamgenoot. Je scoorde altijd. Maar toen, plots, kreeg je het bericht. Er stond een nieuw talent te trappelen. Commentatoren speculeerden dat de jongeling in de slotseconden van de grote finale z’n opwachting zou maken. Iedereen keek uit naar het grote debuut. Jij ook.

Nieuwe energie

Aanvankelijk was je blij. Nieuwe energie in de ploeg is goed voor een team. Beetje gezonde concurrentie en een nieuw elan. Prima, toch? Bovendien had jij je strepen verdiend. Iedereen in het team wist wat ze aan je hadden. Jouw plek was onomstreden. Jij; de Cristiano Ronaldo van de huiskamer.

Maar nu de speelrondes vorderen en de finale dichterbij komt, verandert de energie in de ploeg. Men slaat je op het veld steeds vaker over. En je favoriete ploeggenoot? Die kijkt steeds minder naar jou en vaker naar de zijlijn. De zijlijn waar het aanstormende talent al bezig is met inschieten. En jij, de vedette van veleer, krijgt langzaam het gevoel alsof jouw rol in de ploeg is uitgespeeld. Je bent aan het afbouwen, zo voelt het. De sterspeler van weleer voelt zich ineens overbodig.

Langzaam naar de zijlijn

Het is op dit moment verleidelijk om stil te zitten. Om je langzaam naar de zijlijn te laten drukken. Om je oren te laten hangen naar de publieke opinie. Die zal namelijk verwachten dat je het veld verlaat. Dat je passief vanaf de bank het toernooi uitzit. Maar hun verwachting hoeft niet jouw realiteit te worden.

Het gaat een beetje pijn doen, jonge vaders. Geloof me. Je zal moeten knokken met jezelf en je ploeggenoten maar er is een ongelooflijk belangrijke plek voor jou in deze nieuwe equipe. Juist nu hebben je teamgenoten je nodig. Niet meer als spits maar als spelverdeler en stofzuiger. De man die het overzicht en de rust behoudt. De man die het vuile werk opknapt zodat anderen kunnen schitteren.

De mooiste wedstrijd van je leven

Je ploeg heeft in deze fase geen Cristiano, maar een Pirlo nodig. Dat is een bescheiden rol; je geeft minder interviews en haalt zelden meer de voorpagina. Maar het is een belangrijke; onthoud dat.

Dus stort je vol overgave in de voorbereiding. Doe het allemaal. Ga mee naar de cursusjes, lees de boeken, ga mee naar de verloskundigepraktijk. Dompel je onder in de nieuwe speelstijl en maak hem je eigen. Offer dingen op. Zet alles opzij.

Want vergis je niet, jonge vader. Ook voor jou is dit de warming-up. En het wordt voor de mooiste wedstrijd van je leven. Zorg dat je niet aan de zijlijn staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme