Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 26 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Verschil opvoeden dochter: Waarom vaders anders met hun dochter omgaan dan met hun zoon

De vader van een vriendin van mij zei na haar geboorte: ‘Er kunnen niet genoeg vrouwen op de wereld zijn.’ Dat was al de derde dochter op rij. Daarna kwam nog een zoon, van wie hij net zo veel houdt. Toch komt die extra aandacht voor zijn dochters niet uit de lucht vallen. Ondanks dat je je kind, meisje of jongen, automatisch in je hart sluit, blijken mannen volgens onderzoek soms meer naar de lieve lach van hun dochter toe te trekken.

Ouders proberen ieder kind zoveel mogelijk gelijk te behandelen. Dat lukt soms wel, soms niet. En er lijkt nu een duidelijk verschil in het opvoeden en omgaan met een dochter in vergelijking tot een zoon.

Onderzoek

Onderzoeksleider Jennifer Mascaro van Emory University legt uit dat er nu voor het eerst langer onderzoek is gedaan naar de manier waarop vaders met een dochter verschillen van vaders met een zoon. Voor het onderzoek werden 52 vaders gevolgd, van wie 30 met een dochter en 22 met een zoon. Ze droegen een week lang een speciaal kastje met opnameapparatuur, zodat er gevolgd kon worden wat er werd gezegd.

LEES OOK: Prinsessengedrag toch aangeboren?

Verschil in taal

Hoewel sommige vaders meerdere kinderen hadden, keken de onderzoekers vooral naar de interactie van iedere vader met een kind jonger dan 2. Ze concludeerden dat vaders met dochters meer zichtbare aandacht voor hun kind hadden, meer zongen en in emoties en lichaamsdelen praatten, zoals ‘huilen’ en ‘wangetje’. Vaders met een zoon gebruikten meer analytische taal zoals ‘naar beneden’ of ‘veel’. ‘Deze subtiele verschillen zijn wel interessant omdat de vaders dat niet uit zichzelf zullen zeggen (en waarschijnlijk ook niet doorhebben).

Daarna kregen ze foto’s te zien van een onbekende ouder, een onbekend kind en van hun eigen kind. Vaders reageerden het sterkst op foto’s waarop dochter lachte of waarop hun zoon juist een neutrale uitdrukking had. Dat zou kunnen betekenen dat vaders met zoons juist op een neutrale uitdrukking afgaan omdat dat gerelateerd is aan hun stoeipartijtjes. Daarbij is de vader ook meer neutraal dan emotioneel (als in vrolijk en lachend). Mascaro denkt dat daar een link ligt. ‘Deze neutrale reactie is gerelateerd aan de hoeveelheid stoeien en mannelijk spelen.’

Stoer en lief

Omdat er geen complete families gevolgd zijn, is Mascaro nog voorzichtig met de uitspraken. Deze uitkomsten gelden dan ook niet per se voor alle vaders en kinderen. Ook is het niet zo dat vaders hun dochter meer voortrekken als ze ook een zoon hebben. ‘Vaders gaan vooral anders en lieflijker met hun dochter om dan een vader met zijn zoon.’ Mascaro, zelf moeder van twee zoons, is wel van mening dat kinderen baat hebben bij meer ‘mindful’ opvoeden. ‘Een beetje stoer, én een beetje lief. En andersom. Vooral die mix.’
Want ook meisjes staan hun mannetje wel tijdens een potje stoeien. 😉

Sowieso kun je je kinderen nooit aandacht genoeg geven. Love bombing is vooral heel effectief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Verschil opvoeden dochter: Waarom vaders anders met hun dochter omgaan dan met hun zoon
Sluiten