Janne Vogel
Janne Vogel Kids 9 mrt 2018

Echt waar: vaders zijn beter bestand tegen poepluiers dan moeders

Evolutiebiologen hebben het bewezen: vaders kunnen poepluiers een stuk beter handelen dan wij moeders (!). Dit heeft alles te maken met natuurlijke selectie. Voortaan doet papa dus de luiers, dat is duidelijk.

Oké, oké, niemand wordt heel blij van verschonen, maar het lijkt er écht op dat mannen beter tegen volle luiers kunnen dan vrouwen. Hieronder een aantal theorieën (die best ver terug gaan in de tijd).

Evolutie en poepluiers

Uit onderzoek is gebleken dat moeders over het algemeen meer toegewijd zijn dan vaders. Vaders spelen zéker een grote rol in het veilig houden en overleven van hun kleine, maar moeders gaan voor de volle 100 procent voor hun kroost. De natuur weet dat en werkt daarom harder om vrouwen in leven te houden. Onderzoekers denken dat vrouwen hierdoor eerder risico’s vermijden dan mannen. En dat betekent ook dat vrouwen écht smerige situaties eerder uit de weg gaan: of het nou gaat om rot voedsel of menselijke uitwerpselen. Door natuurlijke selectie gaan vrouwen het kwaad onbewust dus meer uit de weg. (Het kwaad als in de poepluier, ja.)

Oertijd

Daarnaast hebben mannen door evolutie ook een sterkere maag, omdat ze die in de oertijd nodig hadden voor het jagen en het voeren van oorlog. Beetje primitief dit, maar mannen gingen héél vroeger natuurlijk op pad om de vijanden te vernietigen en eten te verzamelen. Daardoor raakten ze eerder gewond dan de vrouwen die rustig hun nootjes en bessen verzamelden. Ook hier speelde de natuurlijke selectie weer goed op in: de grens voor ‘viesheid’ lag (en ligt!) bij mannen simpelweg een stuk lager.

LEES OOK: Kijktip: de serie Papadag! Over hoe papa’s dealen met kids, luiers en de zandbak

Ziekte

Het blijkt ook nog eens zo te zijn dat moeders (in ieder geval in de Oudheid) hun kinderen eerder aansteken wanneer ze ziek zijn. Moeders dragen hun baby voor negen maanden met zich mee, houden ‘m vaak toch het meeste vast en geven borstvoeding. Ze moeten voorzichtiger zijn dan mannen om hun kroost te laten overleven. De natuurlijke selectie heeft daarom een handje geholpen en gezorgd voor een hogere gevoeligheid voor vieze dingen, die ziek kunnen maken. Zo gaan moeders infectie onbewust sneller uit de weg. We beginnen steeds meer van die natuurlijke selectie te houden.

Inmiddels hebben vrouwen natuurlijk een hele andere rol en zij wij net zo goed jagers, maar er zitten toch echt nog wel wat natuurlijke selectie/evolutie-restanten in ons lichaam. Goed excuus om de luiers en andere vieze klusjes aan je lieve man over te laten dus.

Fatherly.com

Reageer op artikel:
Echt waar: vaders zijn beter bestand tegen poepluiers dan moeders
Sluiten