Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 5 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Spread the word: het wordt tijd dat vaders ook worden gezien als ouder

Als je er bij nadenkt is het toch best bizar dat er vaak in de mannen wc’s geen mogelijkheid is om je kleine te verschonen. Als moeder wil je zelf de keuze hebben om te bepalen of je fulltime, parttime of thuis wil blijven. Maar toch kun je het gevoel hebben dat je raar wordt aangekeken als je fulltime gaat werken en een kleintje thuis hebt zitten. Terwijl er ook niet gek wordt opgekeken als mannen dan fulltime gaan werken

De betekenis van de vaderrol in de opvoeding is lang onderschat. Een vader is net zo goed ouder als een moeder. Als partner weet je dat al láng en trots dat je bent(!), maar de samenleving is er niet altijd op ingericht.

Vaders hun rol in de opvoeding

Het is niet voor niks dat we pleiten voor vaderschapsverlof. En tuurlijk, als er geen verschoontafel in het mannentoilet is – is er wel een verschoontafel in het damestoilet te vinden. En in het geval dat een mannentoilet geen heeft, komt dat door één (verkeerde) veronderstelling: vaders zijn niet de ‘primaire’ ouder.

Moederrol

Als moeder kun je het gevoel hebben dat vreemden aannemen dat jíj de ‘primaire’ ouder bent, en dat jij degene moet zijn die met de baby dealt als er iets gebeurt wanneer je met je gezin op pad bent. Misschien heeft het te maken met een generatieoverwinning, maar misschien is het wel tijd dat de traditie verandert. Het is niet het beste voor je familie als jij de enige persoon bent die het gewicht van het ouderschap draagt. Die gig zorgt voor veel kopzorgen, vuile luiers, kots en met-ontlasting-doordrengte ondergoed. Om nog maar te zwijgen van de dingen die alleen jij kan doen: een kind krijgen, borstvoeding, noem maar op… Als je kleine ‘s nachts wakker wordt, wil ze de borst – zij of hij wil of heeft haar vader dan niet nodig. Maar raad eens? Je kleine hééft hem nodig. Je partner is een vader. Hij is niet aan het babysitten, hij let op de kids – precies zoals jij het doet wanneer hij werkt. Hij is niet ‘zo’n goede vader’ omdat hij een luier heeft verschoond – dat is namelijk vanzelfsprekend en een van de meest voorkomende vaardigheden die hij jullie kind kan bieden en wat hij ook met alle liefde doet (soms door zijn neus dicht te knijpen). Het zou pas verwaarlozing zijn als hij de luier niet zou verschonen, toch?

Onze schuld

Weet je wat? Het is misschien wel onze schuld. Wij als samenleving moeten stoppen om vaders zo te onderschatten. Ze mogen geen lagere verwachting hebben wat betreft hun rol in het ouderschap, want ze zijn echt net zo belangrijk. Er zijn tenslotte veel alleenstaande vaders die een geweldige job doen door kinderen groot te brengen. Als vrouwen gelijk zijn aan mannen, dan kunnen mannen ook een onder gepoept bed verschonen in de nacht. De lat moeten we niet voor hen laten zakken, dat is nergens voor nodig, want vaders handelen het ouderschap ook als een baas.

De gedachte van de samenleving

Als de samenleving hun gedachte kan verleggen naar vaders die net zo goed ouder zijn als moeders, met gelijke verantwoordelijkheden en gelijke verwachtingen, zouden er veel dingen veranderen. Onze samenleving zou er anders uitzien en anders functioneren. Er zouden verschoontafels in alle toiletten worden geplaatst – niet alleen in toiletten voor vrouwen. Er zou ook een meer culturele mildheid zijn bij mannen die een dag vrij nemen om voor hun zieke kind te zorgen. Meer bedrijven zouden aan vaderschapsverlof doen. Misschien zien we dan zelfs een afname van psychische gezondheidsproblemen bij moeders. Het delen van de last kan verlichtend voelen, denk je niet? Vaders zijn net zo goed een ouder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme