Mannen zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, blijkt uit nieuw onderzoek

Steeds meer moeders nemen de kostwinnersrol op zich, maar er wordt ook nog steeds verwacht dat ze voor het huishouden zorgen. Meer vaders kiezen ervoor om thuis te blijven, maar er wordt ook nog steeds verwacht dat de ouder op kantoor werkt. Die houdingen veranderen wel, maar langzaam.

Meer moeders en vaders negeren genderstereotypen. Een nieuw onderzoek laat zien dat vaders vandaag de dag meer betrokken zijn bij het leven van hun kinderen dan ooit tevoren, en dat verandert de manier waarop mensen denken over het vaderschap.

Het onderzoek

Het onderzoek dat in The Journal of Marriage and Family is gepubliceerd, toonde aan dat de meeste vaders tegenwoordig meer quality time met hun kids doorbrengen dan ze jaren geleden deden. In het bijzonder analyseerden de onderzoekers van de Brigham Young University nationale onderzoeksgegevens van bijna 2.200 vaders van kinderen in de leeftijd van 2 tot 19 jaar. Ze ontdekten dat de meerderheid van de vaders ‘fysiek’ en ’emotioneel’ betrokken zijn met hun kinderen. Vaders zijn meer aanwezig bij belangrijke geboortenissen, zoals de studie en bieden meer emotionele steun en warmte. De medeonderzoeker en sociologie professor aan de Brigham Young University, Kevin Shafer, zei het volgende van de bevindingen: ‘We ontdekten dat de vaders van vandaag meer tijd doorbrengen, meer zorg bieden en meer van hun kids houden dan ooit tevoren. De meeste vaders zien zichzelf een even grote en belangrijke rol spelen in het helpen van hun kinderen als de rol van de moeders.’ De bevindingen van dit onderzoek komen overeen met een eerder onderzoek.

LEES OOK: Spread the word: het wordt tijd dat vaders ook worden gezien als ouder

Mannelijkheid

Het merkte Shafer ook op dat er een groep vaders is die geloven dat ze de kostwinners zijn, en niets meer. Wat betreft dat punt, zagen de onderzoekers een verband tussen toxisch mannelijk gedrag en een gebrek aan betrokkenheid. Na het beoordelen van de opvattingen van de vaders over negatieve mannelijkheid, ontdekten ze tijdens het onderzoek ook dat deze deelnemers de meer problematische aspecten van mannelijkheid tentoonspreidden – zoals agressie, afstandelijke relaties, geen emotie tonen en niet om hulp vragen.

Volgens Shafer is het belangrijk om te begrijpen wat mannelijkheid is en wat niet. In sommige kringen, wanneer mensen termen als toxische mannelijkheid horen, denken ze dat ze daarmee alle mannen aanvallen. Dat is niet zo. Er zijn enkele zeer nuttige aspecten van mannelijkheid – doelgericht of loyaal zijn, bijvoorbeeld.

LEES OOK: Dit is waarom kinderen altijd mama roepen als ze iets nodig hebben (en niet papa)

Belangrijk onderzoek

Het is belangrijk en verfrissend om te horen dat meer vaders een actievere en boeiender rol spelen in het leven van hun kinderen. Door emotioneel aanwezig te zijn, zorgen vaders voor het emotionele welzijn van hun kinderen. Ze geven ze de kans om te groeien tot gezonde, goede mensen. En dat betekent dat, wanneer zij ouders worden, zij er ook voor hun kinderen zullen zijn.

Romper

Reageer op artikel:
Mannen zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, blijkt uit nieuw onderzoek
Sluiten