Sherita Jager
Sherita Jager Kids 22 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek: Weinig vaders in Nederland maken gebruik van het ouderschapsverlof

In Nederland maken maar weinig vaders gebruik van het ouderschapsverlof. Bang om het aan te kaarten op werk, weinig medewerking van de leidinggevende en het missen van inkomsten zijn de belangrijkste redenen om het verlof niet op te nemen.

Op papier klopt het redelijk: vaders krijgen 5 dagen betaald verlof, en kunnen na die 5 dagen nog ouderschapsverlof opnemen. Best aardig, zou je zeggen, maar uiteindelijk nemen maar weinig vaders het verlof op, blijkt uit een onderzoek van Kenniscentrum Rutgers.

Een grote stap vooruit

Nederland doet niet zo goed als het om het verlof voor jonge vaders gaat, met slechts 5 dagen betaald verlof voor de kersverse papa. In andere Europese landen krijgen vaders veel meer vrije dagen voor de geboorte van hun kind. Toch zijn deze 5 dagen zelfs nog een verbetering ten opzichte van de schamele 2 dagen die de vaders tot voor kort kregen. De nieuwe wet, aangenomen op 1 januari dit jaar, geeft de vaders nog een extraatje: ze mogen niet alleen langer thuisblijven, maar krijgen vanaf 1 juli volgend jaar, 5 weken verlof tegen 70 procent van hun salaris. Werkgevers kunnen dit aanvullen met 30 procent, zodat de vader alsnog zijn volledige salaris ontvangt. Ideaal, zou je zeggen, toch?

Zorg komt toch op de schouders van de moeder

En ook heel nodig, want het grootste deel van de zorg komt vaak bij de moeder terecht. Vrouwen werken vaker deeltijd, nemen twee keer zo vaak ouderschapsverlof op en één op de tien vaders is de dagen na de bevalling niet thuis, onderzocht Rutgers. Een kwart van de ondervraagden zegt dat vrouwen beter kunnen zorgen voor baby’s dan mannen. Één vijfde vindt zelfs dat de kinderen in de eerste instantie de verantwoordelijkheid zijn van de moeder.

Cultuuromslag nodig

Hoewel de nieuwe wet misschien aanmoedigt, blijkt dat het verlof aanvragen toch een struikelblok is, en maar weinig vaders maken er hierom gebruik van. Kenniscentrum Rutgers wijdt dit aan verschillende factoren, en pleit daarom vooral voor een cultuuromslag op de werkvloer. Vaders durven het ouderschapsverlof namelijk niet aan te kaarten bij hun leidinggevende en collega’s omdat ze bang zijn voor negatieve reacties. Slechts 11 procent van de vaders maakt er gebruik van! Bij vrouwen ligt dat een stuk hoger, namelijk op 23 procent. Vaders missen positieve voorbeelden op de werkvloer, zoals bijvoorbeeld een mannelijke leidinggevende die wél al gebruik maakte van het verlof. En de angst is niet ongegrond, want de vaders die het wel aankaarten bij hun werk, krijgen vaak te horen dat het verlof te ingewikkeld is, of niet past bij de bedrijfscultuur.

Belangrijk voor de hechting

Erg treurig, want de eerste maanden zijn heel belangrijk voor de band tussen ouder en kind. “De wil en wens om te veranderen is voelbaar en meetbaar, maar er moeten nu concrete acties worden ondernomen om vaderschap in Nederland echt te stimuleren”, aldus Ton Coenen, directeur van Rutgers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: Weinig vaders in Nederland maken gebruik van het ouderschapsverlof
Sluiten