Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 25 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

6 Redenen waarom het voor vaders belangrijk is om met hun kinderen te spelen

Voor kinderen is spelen niet alleen beperkt tot het speelgoed. Spelen is een groot deel van alles wat ze doen, of het nu gaat om iets knutselen, bouwen, acteren, zingen of ontdekken in de natuur.

Spelen stelt kinderen in staat om de echte wereld te begrijpen, te experimenteren en hun grenzen te testen. Het helpt hen een zelfbeeld op te bouwen en de ruimte te nemen om hun gedachten en emoties te verwerken zonder gehaast te worden. Samen spelen is een geweldige kans voor ouders om contact te maken met hun kind en een hechte relatie op te bouwen.

Vaders spelen vaak wat anders

De manier waarop moeders en vaders spelen verandert afhankelijk van het kind en de betrokken ouder. De unieke stijlen van zowel mama als papa zijn geweldige manieren om een leuke, liefdevolle en zorgzame relatie met je kleine te onderhouden. Natuurlijk is elke ouder anders en zijn de stijlen van spelen die hier worden genoemd niet beperkt tot vaders. Maar deze spelstijlen komen van nature vaak voor bij vaders – en zien er heel anders uit dan de traditionele manier van spelen.

1. Ruw spel

Als je je voorstelt dat een vader met zijn kind speelt, is dit misschien wel het eerste wat er in je opkomt. Het gaat vaak om ruw spel en ondanks stereotypen, genieten meisjes (vóór de leeftijd van 11 jaar) hier net zo erg van als hun broers.

Waarom het belangrijk is

Hoewel het misschien lijkt op gekkigheid, is ruw spel belangrijk voor ontwikkeling. Het helpt kinderen de fysieke grenzen van hun lichaam te verkennen, hun veranderende posities in de ruimte te testen en de balans en coördinatie te verbeteren.

2. Gekke liedjes en grappige games

Heb je ooit je partner gevraagd om een populair kinderrijmpje te zingen? Grote kans dat hij niet lang vasthoudt aan de originele songtekst en uiteindelijk een remix maakt van alle favoriete liedjes.

Waarom het belangrijk is

Verhalen vertellen door middel van kinderrijmpjes en liedjes helpt kinderen taal te ontwikkelen, karakters te begrijpen en de volgorde van gebeurtenissen en patronen te voorspellen. Wanneer papa de woorden verandert, laat hij het kind zien hoe hij op een creatieve manier outside the box moet denken.

LEES OOK: Zo zorg je dat je kleine goed slaapt in de zomer

3. Messy

Als je kleine een partner in crime nodig heeft om in een modderplas mee te spelen of om een watergevecht mee te hebben, moet ‘ie bij papa zijn.

Waarom het belangrijk is

Rommelig spel stimuleert fijne motoriek en concentratie, probleemoplossend vermogen en is een geweldige zintuiglijke ervaring. Onthoud hoe het voelt om als kind op blote voeten in de modder te stappen.

4. Probleemoplossend

Of het nou gaat om het bouwen van een hut of een LEGO-schip, vader zijn geweldige facilitators van praktisch, probleemoplossend spel. ALs je een vader hebt die van bouwen houdt, is een kleine werkbank met gereedschap voor kids in de garage naast je eigen werkbank een geweldige manier om kinderen te betrekken bij wat je doet.

Waarom het belangrijk is

Het bevordert ruimtelijk bewustzijn, fijne motoriek, probleemoplossing, analyse gericht bezig zijn, creativiteit en oog-handcoördinatie. Lange lijst dus!

LEES OOK: Waarom je je kind niet zou moeten ‘dwingen’ iemand een kus of knuffel te geven

5. Sport en avontuur

Of het nou gaat om teamsporten, paardrijden, hardlopen of het verkennen van de natuur, vaders hebben de neiging om veel waarde te hechten aan het bewegen van het lichaam en het ontwikkelen van fysieke kracht en behendigheid. Zowel jongens als meisjes hebben dit soort regelmatige oefeningen nodig, of ze nu van plan zijn topsporter te worden of gewoon even wat beweging willen.

Waarom het belangrijk is

Vaders geven hiermee een goed voorbeeld: bewegen is goed voor mentale en emotionele gezondheid, bot- en spierkracht én het immuunsysteem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 Redenen waarom het voor vaders belangrijk is om met hun kinderen te spelen
Sluiten