Vraag je vrije dagen maar vast aan: door vakantie te nemen, leef je langer

Heb je net een zonnige vakantie in Spanje, een actieve trip naar Zweden of gewoon een weekendje Zeeland achter de rug? Grote kans dat je nu alweer terug wilt – en gelijk heb je. Daar heb je nu ook nog eens een heel goede reden voor, want uit nieuw onderzoek blijkt dat je langer leeft als je regelmatig op vakantie gaat.

Het Finse onderzoek dat dat uitwijst, duurde maar liefst 40 jaar en werd uitgevoerd onder ruim 1200 mannen geboren tussen 1919 en 1934. Een deel van hen kreeg vanaf 1974 intensieve begeleiding bij hun gezondheid, een ander deel kreeg dat niet. Tot de verbazing van de onderzoekers, was het aantal doden in 2004 echter hoger onder de groep mét extra hulp.

Korte vakantie = grotere kans op eerder overlijden

Toen de factoren werk, slaap en vakantie meegenomen werden, kon dat al beter worden verklaard. Een grotere kans op overlijden werd namelijk gelinkt aan korte vakanties. Mannen in de groep met intensieve zorg, hadden maar liefst 37 procent meer kans om tussen 1974 en 2004 te overlijden als ze per jaar minder dan drie weken vakantie namen, dan mannen die meer dan drie weken op vakantie gingen. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen die minder vakantie nemen, door het jaar heen ook harder werken en minder slapen.

LEES OOK: Dit mis je nu al aan de zomervakantie nu je kids weer naar school zijn

Wat we daaruit kunnen concluderen? ‘Hoe gezond je ook eet en beweegt, dat zal te hard werken zonder vakanties echt niet compenseren. Vakanties zijn de beste manier om stress los te laten’, zegt professor Timo Strandberg van de University of Helsinki. Leuk, die extra zorg, maar dat weegt dus niet op tegen stress. Sterker nog, extreem bezig zijn met je gezondheid kan juist ook voor stress zorgen.

Stress is ongezond

Oftewel: nee, vakanties zijn niet zomaar leuk, je hebt ze daadwerkelijk nódig om gezond te leven. Stress kan daarentegen een enorme aanslag zijn op je gezondheid – en je humeur.  Je kunt dan ook flink ziek worden van tegenslagen, schreef ons zusje Bedrock al.

Goed, misschien is het niet altijd even rustgevend om met je kroost een plekje op een druk strand proberen te bemachtigen (waarna je jongste wordt gestoken door een wesp en de oudste het strand bij elkaar gilt omdat ‘ie een schepje kwijtraakt) – maar vakanties thuis kunnen ook heel fijn zijn. Hoe dan ook, stel die out of office maar vast in. Adios!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

European Society of Cardiology

Reageer op artikel:
Vraag je vrije dagen maar vast aan: door vakantie te nemen, leef je langer
Sluiten