Janne Vogel
Janne Vogel Columns mei 17, 2018

Peter: ‘Ook op vakantie staan ze al om 6:30 naast je bed’

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: vakantie

Vakantie kan stressen zijn, zeker als je zoals wij met twee kinderen onderweg bent. Maar door de jaren heen zijn we er best efficiënt in geworden en met de zomer en dus zomervakantie voor de deur, in deze column een paar tips en tricks over hoe wij het aanpakken.

Met 1 en 4 zij onze jongens niet bijzonder geïnteresseerd in waar we heen gaan. Robert van 4 ziet natuurlijk wel het verschil tussen de sneeuw op de wintersport en het strand in de zomer, maar of dat nou op een Alp, op Texel of Hawaii ligt maakt hem niet uit.
We hebben wel nagedacht over een lange reis naar Canada bijvoorbeeld, maar hebben besloten dit uit te stellen tot de mannen een jaartje of 8 zijn en er echt wat van mee krijgen. Wíe er meegaan, zoals bijvoorbeeld opa en oma, is een stuk belangrijker.

Auto

Wij doen al onze trips met de auto. Dit heeft als grootste voordeel dat je flexibel blijft. We plannen het vertrek altijd zo dat de auto de avond van tevoren is ingepakt; kofferbak dicht en die gaat ook niet meer open. Alleen de reistas en de snacktas (héél belangrijk) worden de ochtend voor vertrek nog aangevuld.

De snack tas vereist nog wel enig nadenken. We proberen het suiker-gehalte zoveel mogelijk te beperken en meer dingen als soepstengels, broodjes en groentesticks in te pakken. De kids vinden een verrassingsei super lekker natuurlijk, maar met een sugar rush vastin je autostoel zitten is eigenlijk nooit een recept voor een ontspannen rit.
Ik neem Robert vaak mee om de snacktas in te kopen. Hij neemt dat erg serieus en vind het stoer dat hij mee mag beslissen wat erin gaat.

De rit

De eerste stint van de rit plannen we om het dutje van Jack heen, zodat we (in theorie) een goede eerste sessie kunnen doen en flink wat kilometers kunnen maken.
Daarna is het aanvoelen wanneer de kids het echt gehad hebben en dan is het een kwestie van realistisch zijn en weten dat je echt wel een half uur tot een uur moet stoppen. Dan kunnen ze even rondrennen, plassen, springen en meer rennen om even wat energie te lozen. Wat ook wel terecht is natuurlijk.

Uitgerust

Bij lange ritten zoals de wintersport in Zwitserland nemen we eigenlijk altijd een hotel halverwege. Dit maakt het zóveel meer ontspannen; weten dat je maar 500, in plaats van 900 kilometer hoeft te doen. En als het meezit doe je 600 en dan is het de tweede dag een eitje voor het laatste stukje. Even lekker slapen tussendoor maakt ook een wereld van verschil voor de kinderen. Ontbijtje ‘s morgens en dan ontspannen weer onderweg. Kost wel weer geld natuurlijk, maar je komt eigenlijk best uitgerust aan.

Ook op vakantie nog papa en mama

Na installatie op het vakantieadres is het dan tijd om écht te gaan relaxen, genieten, zonnebaden en ontspannen. Maar als om 06.30 de kinderen aan je bed staan en ontbijt eisen, realiseer je je dat je OOK op vakantie nog gewoon papa en mama bent. Dat je nogsteeds de hoofd-entertainer, chauffeur, kok, butler, opruimer en scheidsrechter bent. En dat er eigenlijk alleen maar een locatieverandering heeft plaatsgevonden.
Maar, wel lekker om even uit je normale ritme, huis en omgeving te zijn. Voelt het toch nog een beetje anders.

Reageer op artikel:
Peter: ‘Ook op vakantie staan ze al om 6:30 naast je bed’
Sluiten