Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 30 dec 2016

Vaker naar de sauna gaan heeft veel voordelen voor je gezondheid

Elk jaar neem je je voor om volgend jaar écht wat meer tijd voor jezelf te nemen, maar in januari ben je alweer opgeslokt door drukte. Wij hebben voor dit jaar alvast een stok achter de deur klaarstaan. Het is namelijk heel goed voor je gezondheid om vaker naar de sauna te gaan.

Je tenen vriezen eraf buiten, dus een beetje warmte is welkom. De sauna dus. Je hebt twee soorten sauna’s: natte en droge. De natte sauna’s (zoals een stoombad) verwarmen je lichaam van buitenaf, en de droge sauna’s van binnenuit. Dat heeft allebei zo z’n voordelen, en die hebben wij op een rijtje gezet.

[STAP stap=”1″]

Het is een wondermiddeltje voor je huid

Na een dagje sauna voel je aan als een satijnen laken. Althans, dat is wel de bedoeling. Door overmatig te zweten, spoelen namelijk de dode huidcellen van je lijf, net als de bacteriën in diepere huidlagen. Volgens Dr. Ben H. Douglas – een professor aan het Medical Center van de Universiteit van Mississippi – draagt zweet bij aan het behoud van collageen in de huid, waardoor die langer stevig blijft.

[STAP stap=”2″]

De sauna is goed voor je hart

Als je met hartslag 130 ligt te puffen en je denkt dat je het gaat begeven, moet je eigenlijk nog even blijven liggen. Door de snelle stijging van je hartritme neemt het aantal slagen per minuut ook heel snel toe, en dat is weer goed ter preventie van hart- en vaatziekten. Dat staat in een onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of the American College of Cardiology.

LEES OOK: 5 survivaltips voor ouders met een kater op nieuwjaarsdag

[STAP stap=”3″]

Het zuivert je lichaam intensief

Door de hoge temperaturen en een gebrek aan vocht (in de droge sauna’s) komt je stofwisseling heel snel op gang. Zweten kost namelijk meer energie dan je denkt. Ook komen de gifstoffen die opgeslagen liggen in onderhuids vet (zoals melkzuur) vrij wanneer je zweet, en gifstoffen die dieper zijn opgeslagen komen omhoog naar de bovenste vetlaag. Bij regelmatig saunagebruik kunnen dus ook deze stoffen vrijkomen.

[STAP stap=”4″]

Je verbrandt (letterlijk) honderden calorieën

We zeiden al dat je veel energie verbrandt als je zweet, maar dat het zó veel was hadden we niet verwacht. Een gezond persoon met een lichaamsgewicht van 72 kilo verbrandt al snel zo’n driehonderd calorieën, volgens de Amerikaanse Maya Clinic. Driehonderd. Zittend. Just let that sink in.

[STAP stap=”5″]

De sauna vermindert de kans op griep

Door een saunabezoekje maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan, volgens onderzoek in het Journal of Human Kinetics. En laat je lichaam die nu net nodig hebben om virussen te bestrijden. Bij mensen die regelmatig naar de sauna gaan hadden meer lymfocyten, neutrofielen en basofielen in hun bloed. Alle ingrediënten voor een stevig immuunsysteem.

Relax! 5 lessen die kinderen ons leren over ontspannen

Reageer op artikel:
Vaker naar de sauna gaan heeft veel voordelen voor je gezondheid
Sluiten