Zo leer je vaker ‘nee’ zeggen (en waarom dat heel belangrijk is)

We willen natuurlijk niet generaliseren, maar niet ‘nee’ kunnen zeggen, blijft een hardnekkig vrouwenkwaaltje. Amputeer je nog liever eigenhandig je kleine teen dan dat je het risico loopt iemand teleur te stellen? Dan is het hoog tijd voor een cursusje ‘nee’ leren zeggen.

Teleurstellen

Als een verzoek je stress oplevert, je meer kost dan brengt en je wel twintig belangrijkere dingen kan verzinnen om te doen met je tijd is het de kunst om gracieus ‘nee’ te zeggen. Er zijn verschillende redenen waarom dat woordje zo loodzwaar voelt om uit te spreken. Je wil de ander niet teleurstellen, je bent bang iets te missen, je wil een relatie niet verpesten. We willen (onbewust) nog steeds ergens bij horen, aardig gevonden worden en koste wat kost sociaal ongemakkelijke situaties vermijden.

Als je weigert iets te doen wat je weerhoudt van wat écht moet gebeuren, levert je dat uiteindelijk alleen maar respect op. Een duidelijke ‘nee’ is altijd beter dan een niet-gemeende ‘ja’. Daarmee verkwansel je namelijk ieders tijd.

Het is belangrijk dat je je besluit los ziet van de relatie. Het betekent niet dat je de persoon die het vraagt afwijst. Hoewel de ander in eerste instantie misschien teleurgesteld of boos reageert, heeft het alleen effect op de korte termijn. Als je een keiharde ‘nee’ te lastig vindt, zijn dit andere manier om een voorstel af te wijzen.

1. De ongemakkelijke stilte
Laat je niet intimideren door een ongemakkelijke stilte, maar own het moment. Maak van de stilte gebruik om na te denken wat je wil voordat je meteen ‘ja’ roept omdat je je verplicht voelt.

2. Verzacht de ‘nee’ door ‘nee, maar’ te zeggen
Kom met een tegenvoorstel.

3. Laat me even m’n agenda checken
Daarmee koop je tijd om met een weloverwogen ‘nee’ te komen.

4. Stel een automatisch e-mailantwoord in
Waarom zou je die alleen bewaren voor vakanties en feestdagen? Laat als je het druk hebt weten dat je nu even niet in staat bent snel te antwoorden, maar je wel zo snel mogelijk bij diegene terugkomt.

5. ‘Ja, wat krijgt nu minder prioriteit?’
Als je de ander duidelijk maakt dat jouw commitment betekent dat je ergens anders minder tijd in kan steken, kan dat ertoe leiden dat de ander z’n verzoek heroverweegt.

6. Reageer met humor
‘Draagt Lee Towers contactlenzen? Nope.’

7. ‘Als jij X doet, doe ik Y’
Zo navigeer je door een verzoek dat je misschien wel deels kan beantwoorden, maar maakt de ander ook meteen duidelijk wat je niet bereid bent te doen. Bovendien geef je de ander zo de ruimte een keus te maken.

8. ‘Ik kan het doen, maar X heeft misschien interesse.’

Leg de focus niet op wat voordeel jouw ‘ja’ de ander oplevert, maar hoe een ‘nee’ in jouw voordeel werkt. Het leven is te kort om dingen te doen die je niet wil doen.

 

Reageer op artikel:
Zo leer je vaker ‘nee’ zeggen (en waarom dat heel belangrijk is)
Sluiten