Redactie
Redactie Body 22 okt 2014

Van deze anti-alcohol reclame krijg je kippenvel

Kinderen kiezen niet hun eigen ouders. Als dat wel kon, mag je toch hopen dat ze jou er zonder twijfel uitpikken. Maar zullen ze dat ook doen als ze je niet meer herkennen, als je net iets te diep in het glaasje hebt gekeken?

Kleine waarschuwing: houd je niet van enge films en schrikmomenten, kijk dan de commercial maar even niet.

Want laten we eerlijk zijn, we drinken allemaal wel eens te veel in het bijzijn van onze kinderen. Toch mogen we nooit onderschatten hoe jonge kinderen dit ervaren. Om dit aan te kaarten wil de Finse campagne Fragile Childhood meer bewustzijn creëren. Bekijk eens de krachtige video ‘Monsters’, want je wilt toch niet dat je kinderen je zo zien?

Kwetsbare jeugd

Wel iets om over na te denken! Want ouders die (te veel) drinken praten anders, reageren anders en lijken gewoonweg niet op de persoon die je vertrouwt. Ze lijken eerder op een monster! Overmatig alcoholgebruik kan dus enorm beangstigend zijn en ook op latere leeftijd z’n sporen nalaten. Sommige kinderen zullen het gedrag van hun ouders kopiëren, anders durven later geen druppel aan te raken.

Cijfers

Er is uiteraard een groot verschil tussen alcoholgebruik en alcoholmisbruik, maar we moeten ons wel bewust zijn van de cijfers. In Nederland drinkt ruim 82% van de mensen boven de 19 alcohol. Gemiddeld genomen (over de hele bevolking incl. kinderen) drinken we zo’n driekwart liter per dag. Dat is eigenlijk best veel!

Daarbij valt ruim 10% van de alcoholgebruikers in de categorie ‘zware drinker’. Een vrouw is een zware drinker als ze minstens één keer per week meer dan vier glazen op een dag drinkt, een man wanneer hij minstens zes glazen op een dag drinkt. De cijfers liegen er dus niet om, wij Nederlanders nuttigen véél alcohol. Maar zoals de beroemde reclames ook zeggen: geniet met mate én al helemaal als er kinderen in het spel zijn!

De makers van ‘Monsters’, maakten ook ‘Het Weeshuis’. Hierin zien we hoe twee jonge kinderen liever andere ouders hadden gehad, ouders die niet overmatig veel drinken. Kippenvel!

Reageer op artikel:
Van deze anti-alcohol reclame krijg je kippenvel
Sluiten