Eva Dusch
Eva Dusch Mind 17 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Van het verhaal van deze vrouw springen de tranen je meteen in de ogen

Onlangs ging er een speech van Angelina Jolie viral. Een bekend gezicht als het gaat om wereldvrede en gerechtigheid. Maar in deze categorie zijn er ook genoeg vergeten namen, zoals de Poolse Irena Sendler. Ze greep in 2007 naast de Nobelprijs, tot verontwaardiging van velen. En daardoor gaat ze nu alsnog viraal.

Met deze boodschap, die viraal gaat via Facebook, krijgt ze alsnog de eer die ze volgens velen verdient. Onder het mom ‘prijzen gaan niet altijd naar degenen die het verdienen’.

‘Irena Sendler. 1942. In 2008 overleden in de leeftijd van 98 jaar. Ze vroeg tijdens de tweede wereldoorlog werk in het getto van Warschau, als loodgieter, slotenmaker. Ze had een heel specifieke motivatie. Ze wist dat de nazi plannen had om de Joden uit te roeien, zijzelf was Pools.

Irena verborg kinderen in de bodem van de gereedschapskist die zij vervoerde achterop haar voertuig en ook een grote tas (voor oudere kinderen). Ze had ook een hond op de kar die ze opgeleid had om te blaffen als de Duitse soldaten controleerden bij binnenkomst en verlaten van het getto. De soldaten konden niets doen tegen de blaffende hond die in feite het geluid overstemde dat de kinderen eventueel konden maken. Ze redde 2.500 kinderen en wist ze te verbergen.

Ze werd vervolgens gearresteerd en de nazi’s braken haar benen, armen en martelden haar ernstig. Irena hield al de namen bij van de kinderen die ze gered had van het getto en hield die namen in een glazen pot begraven aan de voet van een boom achter haar huis. Na de oorlog probeerde ze alle ouders die hadden overleefd te vinden en probeerde hun families te herenigen, maar de meesten waren vergast. Kinderen die gered werden, werden in een pleeggezin geplaatst, of zijn aangenomen.

Geen Nobelprijs

Irena werd voorgesteld voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar is nog niet goedgekeurd. Al Gore won voor een Dia-presentatie over ‘Global Warming’. Ter herinnering 63 jaar later, heb ik deelgenomen aan de bescheiden verjaardag door het volgen van deze boodschap. Ik hoop dat u hetzelfde wil doen. We hopen dat dit bericht gelezen zal worden door meer dan 40 miljoen mensen wereldwijd. Help ons dit door te geven in de wereld, en aan al wie je kent. Niet vernietigen, het zal een minuutje kosten om door te sturen.’

Er zijn genoeg voorbeelden van hoe verschrikkelijk oneerlijk het leven kan zijn, zo weet ook Phileine. ‘Kokend van woede kijk ik naar deze wereld’>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van het verhaal van deze vrouw springen de tranen je meteen in de ogen
Sluiten