Wetenschap zegt: deze 4 dingen erf je van je moeder

Het cliché dat je steeds meer je moeder bent naarmate je ouder wordt, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Je moeder heeft een directe invloed op de dingen die jou jou maken – van je intelligentie tot je gedrag binnen een relatie. 

Hoewel genen natuurlijk complexe materie zijn, blijkt uit meerdere onderzoeken dat we wel degelijk bepaalde karaktertrekjes en kwaliteiten van onze moeders overnemen. Of die nou zijn aangeboren, aangeleerd of ergens tussen die twee het midden houden.

Of je het nou leuk vindt; grote kans dat je de volgende dingen aan je moeder te danken hebt.

1. Je intelligentie

Je hersenen heb je waarschijnlijk te danken aan je moeder en niet aan je vader. Onderzoekers uit Glasgow deden groots onderzoek onder 12.000 mensen om te bepalen welke factoren je intelligentie bepalen. Wat blijkt: de beste indicator is je moeder. De deelnemers zaten qua IQ maximaal 15 punten hoger of lager dan dat van hun moeder.

2. Je slaappatroon

Ben je een slechte slaper? Bedank je moeder maar. Moeders geven hun slaapgewoontes door aan hun kinderen. Moeders die lijden aan slapeloosheid hebben vaak ook kinderen die moeilijker in slaap vallen en minder uitgerust zijn. Interessant genoeg vonden wetenschappers die link niet tussen vaders en kinderen. Is je moeder het type dat binnen een paar tellen in slaap valt waar ze ook is? Dan heb je mazzel.

3. Hoe snel je ouder wordt

Dan doelen we natuurlijk niet op leeftijd, maar de manier waarop je ouder wordt. Heeft je moeder nog altijd een stralende huid en wordt ze consequent jonger geschat? Lucky you. Dat heeft te maken met een bepaald DNA dat we exclusief van onze moeders overnemen. Dat DNA bepaalt de mate van veroudering. Kleine slag om de arm: dit onderzoek is alleen nog maar gedaan op muizen. Onderzoekers hebben echter wel het sterke vermoeden dat dit ook voor mensen geldt.

4. Wanneer je de menopauze ingaat

Het lijkt erop dat de leeftijd waarop je menopauze ingaat erfelijk bepaald is. Onderzoekers zien dit vooral onder vrouwen die heel vroeg (onder de 45 jaar) of juist laat (ouder dan 55) in de overgang komen. Vrouwen wiens moeder of zus heel vroeg of juist – laat in de overgang kwam, hebben zes keer meer kans dat ook mee te maken. De overgang heeft echter niet alleen maar te maken met genen; ook levensstijl speelt een belangrijke rol. Vrouwen die roken, komen gemiddeld 1 tot 2 jaar vroeger in de menopauze.

Netdoctor

Reageer op artikel:
Wetenschap zegt: deze 4 dingen erf je van je moeder
Sluiten