Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 28 mrt 2016

Van ‘moody’ tot metalen: Dit zijn de grote interieurtrends voor in de keuken

De keuken is niet zelden het epicentrum én onze favoriete ruimte in huis. Mocht je plannen hebben voor een klein (of groot) redesign dit paasweekend en kun je wel wat inspiratie gebruiken, deze dertien trends geven je plenty of ideeën en maken het klussen een feest.

Voordat je zometeen alle woonboulevards afstruint, werp eerst even een blik op het onderstaande lijstje. Want zoals wijlen Johan Cruijff altijd quote: ‘Ik heb een vreselijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe’ (en nog dertien inspirerende Cruijffiaanse uitspraken voor ons ouders). Daarom, een handjevol fijne trends als zijnde je GPS.

[STAP stap=”1″]

Donkere tinten

Nachtblauw, grijs, zwart en donkergroen; we zien ze steeds vaker terugkomen in trendlijstjes. Of het nu gaat om de keukenkastjes zelf, de muren of zelfs de raamkozijnen. Feit is wel, het staat prachtig met het witte marmer (punt 9) of koperen accenten (punt 13). En het minimalistische gevoel, waar velen van ons zo dol op zijn, drukt zich niet alleen uit in wit, maar juist ook in donkere tinten.

Waarom de goede dosis zwart juist heel stijlvol is in huis

[STAP stap=”2″]

Hout

Ruwe en natuurlijke materialen zijn populairder dan ooit en daarin speelt hout een grote rol. Tot voor kort vooral in de woonkamer, maar nu zien we het ook steeds meer in de keuken. Denk aan houten keukenkastjes, barkrukken en de keukentafel. Het is een mooie manier om minimalistisch design samen te brengen met rijke, ruwe materialen. Bovendien is hout goed te combineren met bijvoorbeeld marmer, beton en koper en ook met veel verfkleuren. Het kan wel lastig zijn om verschillende houtsoorten te combineren, let daarom bijvoorbeeld op de onderliggende tinten en zorg dat de nerven matchen.

[STAP stap=”3″]

Denk grooooot

Waarom geen keuken die loopt van de vloer tot het plafond? Het maakt de ruimte optisch groter en hoger. Zeker in kleine appartementen en huizen kan dit juist heel veel ruimte besparen.

[STAP stap=”4″]

Ton sur ton

En dan het liefst met ‘moody’ kleuren. Dit is een nieuwe term voor een gezellig en knus interieur, vaak met de zwaardere en donkere kleuren in het spectrum. En wanneer ton sur ton geeft dit meer rust aan je ogen en uiteindelijk ook je gemoedstoestand, wat ons misschien niet eens zo slecht uitkomt met ons drukke schema.

[STAP stap=”5″]

Industriële tegels

De bakstenen muur in huis is geen nieuws meer. Het is zelfs razendpopulair. Maar deze zogenoemde subway tegels, zoals ze veelvuldig worden genoemd, maken momenteel een flinke opmars. Geïnspireerd op de tegels die je vaak tegenkomt in de metrostations in grote steden. Hierdoor krijgt je keuken een gepolijste look, maar toch met een rauw en imperfect randje. En wees niet te bescheiden, want de betegeling mag gerust van de vloer tot het plafond.

[STAP stap=”6″]

Een matte finish

Glanzende materialen verdwijnen steeds meer uit beeld. Nu mogen de keukenkastjes, tafels of het keukenblad juist een rauwe, onbewerkte of matte afwerking hebben. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

[STAP stap=”7″]

Ouderwets gasfornuis

In een mooie keuken hoort ook een goed gasfornuis. Wat heet: het culinaire leven in huis leunt grotendeels op een goed gasfornuis. De afgelopen jaren zien we steeds meer het ouderwetse gasfornuis terugkomen als vervanging van de keramische kookplaat.

[STAP stap=”8″]

Kleur op de kastjes

Naast de donkere kleuren, spelen felle kleuren ook nog steeds een grote rol. Schroom niet je keukenkastjes in een mooie tint blauw of groen te verven.

[STAP stap=”9″]

Het nieuwe marmer

Voorlopig is het nog steeds een trend. Het enige verschil: we schuiven wat meer weg van het hele hagelwitte marmer en gaan opzoek naar de meer donkere versies.

[STAP stap=”10″]

Leren details

Bron: Etsy

Hoe leuk zijn deze leren handvatten? Perfect wanneer je een keuken met een stoere uitstraling wil en het past ook perfect in het minimalistische plaatje. Bovenal is het vernieuwend.

[STAP stap=”11″]

Labyrinth

Hoezeer we ook houden van een open keuken met genoeg ruimte voor het hele gezin, het tegenovergestelde is een keuken met een soort eiland-structuur. Hierdoor creëer je bijvoorbeeld een extra ruimte of hoekje achter de keuken, zoals op de afbeelding. De mogelijkheid hiertoe hangt natuurlijk ook vooral af van je woonruimte (en budget), want in kleine huizen en appartementen is het simpelweg niet mogelijk.

[STAP stap=”12″]

Verrassende accessoires

De keuken moet vooral het praktisch nut dienen. Maar als centrum in het huis wil je ook dat de ruimte gezellig en knus aanvoelt. Kortom: investeer in mooie bloemen en fijne accessoires om de ruimte meer aan te kleden. Plus, kleine details maken een ruimte nog persoonlijker.

[STAP stap=”13″]

Gemixte metalen

Koper, nikkel, ijzer of brons: je hoeft het niet bij één keuze te houden. Integendeel, je mag ze allemaal mixen. Of het nu gaat om de lampen of de handvaten van je keukenkastje. Metalen zijn de accessoires van je keuken en multi-inzetbaar.

Welke trend zou jij graag willen integreren in je keuken? Laat het ons weten op Facebook!

13 DIY-tips die je keuken in één klap overzichtelijk maken>

Reageer op artikel:
Van ‘moody’ tot metalen: Dit zijn de grote interieurtrends voor in de keuken
Sluiten