Janne Vogel
Janne Vogel Kids 19 feb 2018

Van wiegje naar peuterbed? Zo maak je de overstap het makkelijkst

De overstap van wiegje naar peuterbed is best een ingrijpende, die niet altijd helemaal vlekkeloos verloopt. Met deze tips maak je het zo makkelijk en positief mogelijk als je kindje er klaar voor is.

Van wiegje naar peuterbed

Het verhuizen van het veilige wiegje naar een peuterbed zou niet eng en overweldigend moeten zijn, maar leuk en spannend. Op deze manier merk je of je kindje er klaar voor is en zorg je dat-ie fijn went aan zijn nieuwe bedje.

Er is geen perfecte leeftijd

De leeftijd waarop kinderen klaar zijn voor het peuterbed verschilt enorm. Sommigen wisselen al met achttien maanden, terwijl anderen het liefst zo lang mogelijk in hun wiegje blijven slapen. Kijk hoe ver je kind emotioneel en lichamelijk is ontwikkeld, maar let ook op hoe gehecht hij is aan zijn wiegje. Als hij er constant uitklimt weet je zéker dat hij ready is voor de volgende stap. Toch is het verstandig om geen ontsnappingspogingen af te wachten. Als je kindje eigenlijk al te groot is voor zijn wiegje, is dit ook een goede reden om een peuterbed aan te schaffen.

LEES OOK: De 10 leukste peuterbedden voor je schone slaper

Denkt na over hoe hij of zij zich voelt

Misschien heeft je zoon of dochter bij een neefje/nichtje/vriend/vriendin een peuterbed gezien en wil hij of zij sindsdien niks anders. Het kan een goed moment zijn om de stap te maken, maar overhaast niks.
Geef je kindje sowieso niet het gevoel dat er haast zit achter de overstap. Let hier bijvoorbeeld extra op als je zwanger bent; er komen al genoeg emoties kijken bij het krijgen van een broertje of zusje, dus het verlaten van het veilige wiegje kan op dit soort momenten extra moeilijk zijn. Als je tijdens je zwangerschap de overstap wil maken, doe dit dan minstens twee maanden voor je bent uitgerekend. Zo heeft je kindje genoeg tijd om te wennen.

Als er andere grote veranderingen gaande zijn (denk aan: zindelijkheidstraining, de eerste dag op de crèche, het wegdoen van de speen) kun je beter ook nog even wachten met het peuterbed. Te veel veranderingen kunnen de overstap naar een ‘grote-kindjes-bed’ alleen maar moeilijker maken.

Zorg dat je huis kids-proof is

Omdat je straks een loslopende peuter in huis hebt, kan het handig zijn om nog even de veiligheid van elke kamer te checken. Neem een goed traphekje, kijk uit voor de hoekjes van harde planken en andere objecten en pas op met je TV aan de muur. Kijk ook uit met lades, die zijn namelijk NIET bedoeld om in te klimmen.

LEES OOK: 8 x de leukste en lastigste fases in het leven van een peuter

Tussen-opties

Een verstelbaar wiegje kan een fijne oplossing zijn om niet meteen de grote stap naar een nieuw bed te hoeven maken. Mocht je toch willen kiezen voor een geheel nieuw peuterbed: betrek je kind dan in het proces. Laat hem of haar een cool dekbedovertrek uitzoeken en lees boekjes over de grote stap. Zo kun je samen met je kind uitkijken naar de mijlpaal.

Wees voorbereid op ontsnappingen en gemis

De kans is groot dat je kind het de eerste weken af en toe moeilijk zal hebben met de overstap. Blijf positief en geef het de tijd. Het zal een maand tot twee maanden duren voor je peuter is gewend aan zijn nieuwe behuizing, en dat is helemaal oké. Daarnaast kan je kindje vanaf nu ieder moment zijn bedje uit komen en dat zal hij ook zeker doen. Bereid je voor op nachtelijke excursies, maar blijf geduldig en begeleid hem rustig terug naar zijn bedje. Herhaal dit net zo lang tot hij of zij (hopelijk) zal blijven liggen. Vooral de eerste maanden wint de nieuwsgierigheid het vaak van de slaap, maar ook dit zal veranderen.
Tip: gooi het wiegje niet gelijk weg. Het kan zijn dat je kindje er toch nog niet aan toe is en écht graag terug wil naar zijn wiegje. In dit geval kan hij of zij tijdelijk terug. Waarschijnlijk zal het over een maand of twee wel lukken.

Reageer op artikel:
Van wiegje naar peuterbed? Zo maak je de overstap het makkelijkst
Sluiten