Redactie
Redactie Gezondheid april 17, 2017

Onderzoek onthult: van zoetjes word je dik

Je wordt er in ieder geval niet per se slanker van. Althans, dat blijkt uit onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd door wetenschappers van de George Washington University in de Verenigde Staten. Zij onderzochten de impact van kunstmatige zoetjes (dus waar aspartaam in zit) op de aanmaak en ophoping van vet.

Soms denk ik met weemoed terug aan de tijd waarin we nog niet wisten hoe schadelijk suiker was, en we moeiteloos een suikerklontje in onze koffie dompelden, een staaf Dextro Energy kochten en losgingen met poedersuiker op aardbeien.

Talloze producten

Met het bewustzijn dat suiker wel heel lekker, maar niet zo goed voor je was, deden ook de zoetjes haar intrede: de ‘natuurlijke’ vervanging van suiker die net zo lekker zoet – zo niet zoeter – smaakt. Het aantal producten met zoetstof nam vooral de eerste jaren van deze eeuw een enorme vlucht. Ze worden met name gebruikt in light-producten, waaronder frisdranken en kauwgom, maar ook in ‘suikervrije’ toetjes, koekjes en talloze andere producten.

Al langer controversieel

Hoogstwaarschijnlijk is het significant lagere aantal calorieën doorslaggevend, maar zoetjes zijn daarnaast ook beter voor het gebit dan suiker. Wat niet wegneemt dat het gebruik van zoetjes – kunstmatig én natuurlijk – al langer tot veel discussie leidt.

Dat suiker niet goed is voor je tanden weten we inmiddels, wat de keuze voor zoetjes in dat opzicht rechtvaardigt. Maar wanneer het om de angst om aan te komen gaat en vanuit die gedachte voor zoetjes te kiezen, gaat de vlieger wellicht niet op.

LEES OOK: Alles wat je wil weten over kinderen en suiker

Verwoesting van metabolisme

Met interessant en opmerkelijk resultaat: het onderzoek toont aan dat kunstmatige zoetjes wellicht niet de aanmaak van vet tegenhouden, maar deze juist aanmoedigen. Dat is opmerkelijk omdat, ondanks de omstredenheid, tot voorheen onderzoek meestal bevestigde dat zoetjes een remmende werking op vetophoping, en dus gewichtstoename, had.

Volgens de onderzoekers is deze nieuwe wending te wijten aan het feit dat kunstmatige zoetstof de toevoer van glucose toelaat, waardoor de aanmaak van (meer) vet gestimuleerd wordt. Bovendien geeft de Amerikaanse professor ook aan dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor de stelling dat zoetstof een verwoestend effect heeft op ons metabolisme.

Aspartaam

Er is al jaren een aanhoudende discussie over aspartaam, het belangrijkste bestanddeel van kunstmatige zoetstof. Echter, de daadwerkelijke schadelijkheid ervan – men zoekt al langer naar een relatie tussen aspartaam en kanker – is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen. Een alternatief zijn zoetjes zonder aspartaam – Stevia – maar dat vinden veel mensen qua smaak beduidend minder lekker. Of gewoon suiker. Dan maar extra goed je tanden poetsen.

Meer Famme? Volg ons dan op Instagram!

Kinderen hyperactief door een suikerroes, of toch niet?

Reageer op artikel:
Onderzoek onthult: van zoetjes word je dik
Sluiten