Redactie
Redactie Columns 11 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

Van zuchten en steunen naar gelukkig zijn

DIGAME ARNOLD (7)

Als zijn vrouw Claire laat doorschemeren dat ze niet happy is met hoe ze haar leven leidt is het tijd voor Arnold om een goed gesprek te voeren en hun zelf gecreëerde huwelijksgeloften van stal te halen.

‘Ja, hij moet vaak voor z’n werk naar het buitenland. Komt alles op mijn bordje. Ach, dat hoort er nou eenmaal bij.’ Maar ja, je man wil na een hele rits 60-urige werkweken ook wel eens tijd voor zichzelf en dus boekt hij een golf- of skitrip met z’n maten. Even een weekje voor zichzelf. ‘Ach, dat heeft-ie ook verdiend.’ Intussen kun jij je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst van 11 tot 8 hebt kunnen slapen, een dag zonder kleine wasjes-grote wasjes hebt doorgebracht en überhaupt van een werk-, kinder-, man- en hondenvrije week hebt mogen genieten. ‘Ach, ik zou wel willen, maar…’

Ach-en en maar-en

Mijn vrouw Claire ‘ach’-te en ‘maar’-de zich ook een tijdje zo door het leven, met name in het eerste jaar na de geboorte van onze dochter. Leek in eerste instantie heerlijk voor ondergetekende! Ik kon doen en laten wat ik wilde, want ik was hoofdverdiener. Maar al snel begon ik te merken dat Claire niet meer zo vrolijk door het leven huppelde. Ach en maar werden opeens vergezeld door een toon van verwijt en een energie van ‘f.ck this!’

Relatie-businessplan?

En dus was het tijd voor een gesprek. In dit soort gesprekken is er maar 1 leidraad: onze zelf gecreëerde huwelijksgeloften. Niet dat we ze als een relatie-businessplan erbij pakken en elkaar afrekenen op de wel of niet behaalde resultaten. Maar de energie ervan lijkt altijd een goede mediator te zijn. En met name een paar geloften staan daar altijd centraal bij:

• Altijd luisteren naar wat ons hart ingeeft
• Alles wat we doen met liefde, licht en openheid benaderen
• Altijd elkaar met nieuwe ogen zien – alsof het de eerste keer is

Dank je, merci

Misschien klinkt het in eerste instantie wat ‘Dank-je-heet-Merci’-achtig, maar het heeft een ontzettend praktische uitvoering. Ik wil van Claire weten wat ze nu (!) wil doen, wil voelen, wil ervaren. Ik vraag haar om alle ideeën van wat ze ‘moet’ doen of hoe ze de dingen eerder heeft gedaan te laten varen. Is ze gelukkig met de situatie zoals we die nu leven? Zo niet, dan is het tijd om het roer om te gooien.

‘Het roer omgooien? Graag! Maar…’

Achter maar komt bijna altijd een reeks excuses die hand in hand gaan met aannames. De aanname dat het niet anders kan, de aanname dat er geen geld voor is, de aanname dat de man gebaat is bij ‘ja en amen’ zeggen tegen wat hij wil en doet. Denk je echt dat het niet anders kan? Dus sinds mensheugenis gaan wereldwijd mensen overstag: ze emigreren, kiezen voor een volledig nieuwe carrière of veranderen de gezinssamenstelling. Maar jij en jouw situatie zijn zo uniek dat dat nooit mogelijk is? Geen geld voor? Misschien nu niet op jouw rekening. Maar het universum waarin we leven kent een magisch mechanisme: financiële ondersteuning voor de dingen die echt bij je passen komt bijna altijd op een onverwacht moment vanuit onverwachte hoek. Het enige dat van jou wordt verlangd is dat je je gebrek-bril eens vervangt door een mogelijkheid-bril.

Frisse wind

En je gelooft echt dat je man blijer wordt van jouw ‘ja en amen’ dan van jouw persoonlijke geluk? Hoog tijd om die aanname te testen! Boek eens een vakantie of retraite voor jezelf, weg van je werk, het huishouden en de kids. Even er tussenuit, tijd voor jou. De batterijen opladen met nieuwe energie, inzichten en belevingen. Uit ervaring kan ik zeggen dat het een frisse wind doet waaien door je relatie én seksleven. Geloof me, daar zal je man weinig tegenin te ach-en en maar-en hebben. Daar wordt hij gewoon heel gelukkig van!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van zuchten en steunen naar gelukkig zijn
Sluiten